Prostor Palate Srpske Zadružne banke uskoro će dobiti novu namenu

Podeli:

Zrenjanin je grad koji je između ostalog poznat po nepokretnom kulturnom nasleđu u koje spadaju autentični arhitektonski objekti, kao što su Narodni muzej, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Istorijski arhiv ali i Palata Srpske zadružne banke.

Ne zna se ko je podigao zgradu Srpske zadružne banke, ali se zna da je u jednom periodu u 19. veku bila u vlasništvu dr Pavla Demka, zatim od 1861. godine zgrada je rekonstruisana i adaptirana po projektu arhitekte Dragiše Brašovana za potrebe Srpske zadružne banke. Kako svojim položajem, arhitekturom i istorijskim značajem ovaj objekat zauzima posebno mesto u urbanističkoj i ambijentalnoj celini Zrenjanina, Grad Zrenjanin i Zavod za zaštitu spomenika Zrenjanina izradili su 2021. godine konzervatorski projekat za obnovu uličnih fasada i krova ovog objekta. Zbog izuzetno lošeg stanja radovi su podeljeni u tri faze, u prve dve faze urađena je potpuna rekonstrukcija krova i obnavljanje ulične fasade. U toku su pripreme za početak treće faze koja podrazumeva rekonstrukciju enterijera ovog objekta, tim povodom posetili smo Palatu Srpske zadružne banke.

Palata Srpske Zadružne banke

Za prve dve faze Grad Zrenjanin i Ministarstvo za kulturu Republike Srbije izdvojili su ukupno 46.264.393 dinara, dok je za treću fazu iz budžeta Grada Zrenjanina izdvojeno ukupno 20 miliona dinara. Jako lepa vest je i to što će Grad Zrenjanin uskoro krenuti i u adaptaciju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ i Doma vojske, ali i da trenutno radi na uređenju krova zgrade Stomatološke klinike. Sve ovo jasno ukazuje koliko lokalna samouprava vodi računa o kulturno-istorijskim spomenicima. 
Nakon obnove enterijera Palate srpske zadružne banke sugrađani, turisti i svi drugi posetioci imaće priliku da u prizemlju palate uživaju u stalnoj postavci Savremene galerije Zrenjanin, osim stalne postavke prostor će se koristiti za mnoge druge kulturne događaje.

Više o našoj poseti Srpskoj Zadružnoj banci pogledajte u prilogu:

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga