Novi projekat Kulturnog centra Zrenjanina – „Lepše je zajedno“ – povratak filmske publike

Podeli:

Kulturni centar Zrenjanina započeo je projekat „ Lepše je (kada smo) zajedno“ koji se realizuje u okviru filmskog programa Kulturnog centra. Projekat je finansiran od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, usmeren je ka popularizaciji filma, stvaranju bioskopske publike, namenjen je deci nižih razreda osnovnih škola i osmišljen je kao svojevrsna filmska avantura. Kroz interaktivne radionice razgovara se o radnji, filmskim temama, likovima, zapletu, muzici i emocijama koje su ključne za razumevanje određenih filmskih priča. Radionice kroz analizu filma, između ostalog, imaju za cilj i razvijanje kritičkog mišljenja.

Tim povodom Marijana Vidić, koordinatorka projekta, zadužena za filmski program Kulturnog centra Zrenjanina navela je sledeće:

„Svi se danas moramo složiti s tim da digitalni mediji na čelu sa internetom utiču na mišljenja ljudi i da su veoma važni za formiranje sistema vrednosti i stavova, gde posebno osetljivu grupu predstavljaju deca. Ovaj projekat je sintagma paralelne škole – gledamo film, ali odlazimo zajedno u bioskop (ne gleda svako u svoj digitalni uređaj). Realizacijom projekta doprinosimo popularizaciji filmske umetnosti među mlađom publikom, negujemo filmsku publiku od najranijeg uzrasta, ali na njima prilagođen način kako bi probudili pažnju mladih da se otisnu u svet filma kao univerzalnog jezika. Istovremeno, naša ciljna grupa se nalazi u stadijumu životnog razvoja kada usvajau norme, principe, formiraju svoje mišljenje i stav o nečemu, i vrlo često nisu u stanju da budu dovoljno kritički nastrojena prema pojavama u svojoj okolini. Realizacija projekta, dugoročno gledano, ima potencijal da stvori buduće konzumente filmova na velikom platnu – da se povrati kultura odlaska u bioskop.“

U saradnji sa učiteljicama OŠ „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina – Gordanom Knežević i Nadicom Žeravicom, koje vode treće razrede, do sada je realizovano par radionica koje su pokazale da multimedijalni pristup ovoj temi značajno doprinosi razumevanju filmske umetnosti kod najmlađih.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga