Simo Salapura: „Trenutno je mart mesec kada možemo očekivati ispravnu vodu za piće“

Podeli:

Zrenjanin je već proteklih par godina u žiži javnosti sve zbog dolaska i izgradnje najveće „greenfield“ investicije ikada u Srbiji, a u pitanju je kompanija „Linglong“. Nedavno je započeta  i serijska proizvodnja svečanom ceremonijom na kojok je prisustvovao i predsednik Republike Aleksandar Vučić, ne samo na ovu temu već i na brojne druge od značaja za grad Zrenjanin i za zrenjanince za portal RTV Santos govorio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

 Ne možemo da se ne osvrnemo na najveći događaj  koji se nedavno desio, u kom je prisustvovao i predsednik Republike Srbije, a to je upravo pokretanje serijske proizvodnje u kompaniji „Linglong“,   da  podsetimo da je 2019. godine predsednik Vučić isto bio na polaganju kamena temeljca ove fabrike. Tada je on rekao i najavio da će ova investicija biti najveća „greenfield“ investicija i od velikog značaja ne samo za grad Zrenjanin već i za Banat i da će mnogo promeniti živote ljude  koji ovde žive i rade. Da li nam možete reći šta se promenilo i desilo za ovih 5 godina, a šta tek očekujemo sada pokretanjem ove proizvodnje, kakve promene, kakav boljitak?

“ Pa rekao bih da smo pre pet godina u stvari sanjali da Zrenjanin opet  postane industrijski grad i industrijski centar, sa ovom velikom investicijom  mi stvarno  to jesmo. Milijardu dolara je dakle uloženo u nove proizvodne pogone i to je nešto što predstavlja šansu za razvoj ne samo Zrenjanina već i Banata i Vojvodine ali i Srbije. Ako uzmemo sada da je njihov izvoz u ovoj godini 250 miliona evra, da za sledeću godinu treba da se udvostruči, to znači da ćemo mi na teritoriji našeg grada imati izvoznika koji će biti među prvih pet izvoznih kompanija na teritoriji Srbije, to je veliki privredni zamah i egzistencija za hiljade porodica.  Ono što je jako bitno za ovaj projekat jesu i prateći kapitalni infrastrukturni projekti. Podrazumeva se da govorim o izvradnji  autoputa beograd Beograd – Zrenjanin – Novi Sad koja je već u toku, a sa druge strane imamo modernizaciju  železničke infrastrukture,  tako da ono što nas čeka  u budućnosti jeste proširenje proizvodnih kapaciteta ove fabrike čija je ukupna vrednost investicije 600 miliona eura. Samim tim će se otvoriti 400-500 novih radnih mesta“.

U kom se periodu to očekuje?

„To se odnosi na period od šest godina, njihov prvi period je bio pet plus dve godine, oni su za pet godina završili izgradnju i ušli u sistem masovne proizvodnje, a ovo su dugoročna planiranja i kao što sam rekao odnose se na period od šest godina“.

Stalno se govori o tome da ova fabrika zapošljava mnogo ljudi i da samim tim ima mnogo radnih mesta, ali da ne zapošljava dovoljno lokalnih radnika. Međutim na ceremoniji otvaranja smo čuli podatak da u ovom trenutku ima preko 1200 naših zaposlenih radnika, koliko se u tom narednom proširenju očekuje da bude još naše radne snage angažovano?

“ Moramo da znamo  da taj period uključivanja lokalnih ljudi, lokalne zajednice ima neki svoj period trajanja i sada dolazimo do toga da naši ljudi,ne samo u izvršnoj reči kompanije već i na nivou pogona odnosno industrijske proizvodnje, dobijaju sve više mesta. Naravno da bi mi svi hteli da to  bude malo brže, trenutno mislim da sad ima 1235 srpskih radnika koji su tu zaposleni, mislim da ih  dovoze iz čak  četiri opštine  odakle je obezbeđen prevoz.  Ta izvesnost za još tih 400 do 500 radnih mesta realizovaće se kada se steknu uslovi za pokretanje nove investicije“.

Dolazak predsednika Vučića na sam događaj nije mala stvar, Vi ste imali sa njim radni sastanak, da li ste sa njim razgovarali o još nečemu osim o kompaniji „Ling long“?

„Konkretno tema njegovog dolaska bila je ova velika investicija koja je stvarno istorijska, mislim da sad polako počinjemo da budemo svesni, kada smo videli kako izgleda taj kompleks  šta će on doneti za za naš grad i za Banat. Pričali smo naravno i o ostalim problemima ,izazovima , stvarima koje se dešavaju, razmenili smo nekoliko reči  za fabriku vode i za autoput, tako da održali smo jedan redovan sastanak“.

Predsednik je javno izjavio da zrenjaninci mogu očekivati ispravnu vodu za piće u periodu između marta i maja meseca?

„Trenutno je taj datum mart. Sama dinamika radova zavisi pre svega od tehničko tehnoloških procesa koji se dešavaju unutar same fabrike koju kontroliše sam investitor, i one se u nekom momentu  pomeraju zbog  takvih procesa. Ne žurimo nigde, hoćemo da se uradi na najbolji način  ova investicija, do sada je investitor uložio preko 18 miliona evra, a mi u saradnji sa državom rešavamo sve sporedne probleme kao što su zamena vodovodne mreže, ugradili smo vodomere,  uradili smo pilot projekat za vodomere da vidimo na koji način smanjujemo gubitke i modernizaciju izvorišta“.

U Zrenjaninu je bila glasna tema i kvalitet vazduha, ali stigla nam je dobra vest da je vazduh prešao iz treće u prvu kategoriju, šta to znači?

“ Hvala Vam na tom pitanju, određena površna tumačenja su dovela do toga da imamo informacije koje nisu istinite. Polako se stvara panika među stanovništvom, jedina akreditovana ustanova od strane države koja može da očitava rezultate, koja može da tumači rezultate jeste Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, svi rezultati sa svih mernih stanica na teritoriji grada Zrenjanina su vidljivi na sajtu grada Zrenjanina, rezultati su dostupni, transparentni.  Agencija za zaštitu životne sredine u 2023. godini je vazduh kod nas svrstala  u treću kategoriju i  jedan jedini osnovni razlog je u stvari emitovanje emisije štetnih gasova  od strane saobraćaja, dakle od strane saobraćaja,  da podvučem saobraćajna vozila  su  najveći zagađivač. Mi smo taj problem uspeli da rešimo otvaranjem obilaznice koja je rasteretila saobraćaj kroz grad i sada se vazduh nalazi u prvoj kategoriji. Prema dosadašnjim parametrima nemamo negativna očitavanja kada je u pitanju fabrika „Linglong“.

Kada će biti realizovana izgradnja autoputa?

„Izgradnja je podeljena u šest faza, trenutno se radi prva faza i do 2026. godine ona treba da bude završena,    druga deonica  je Kovačica – Zrenjanin i ona treba da bude završena do 2028. godine, dakle 72 meseca je najširi opseg  kada treba da stigne do Novog Sada“.

Da li je sistem regulisanja prekorčenja brzine dobra ili loša vest za građane?

„To je sigurno dobra vest, u ovom slučaju dobra vest za bezbednost u saobraćaju i sve učesnike. To je saradnja koju smo imali sa našom Policijskom upravom i verujem da će naši sugrađani nastaviti da budu disciplinovani kao i do sada“.

Ceo intervju pogledajte na youtube-u

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga