Važne vesti za budućnost marketinga u EU i regionu – ukinuta zabrana reklamiranja igara na sreću putem TV i interneta

Podeli:

Vrhovni sud Španije ocenio da je ranija zabrana reklamiranja igara na sreću na TV i internetu neustavna i nezakonita

Presuda će imati značajne posledice za biznis na nivou čitave EU, ali i Srbiju i ostale države kandidate za članstvo

I javnim ličnostima dozvoljeno da se pojavljuju u reklamama, na osnovu zaštite načelo slobode govora

U presudi navedeno da regulisanje igara na sreću mora pronaći ravnotežu između slobode poslovanja i zaštitu legitimnih interesa potrošača, a ne pribegavati zabranama

Iz Španije stiže vest koja će redefinisati budućnost igara na sreću, ali i oglašavanja uopšte – Vrhovni sud ove zemlje poništio zabranu reklamiranja igara na sreću putem TV i interneta.

Zabrana doneta krajem 2020. godne, a koja je predviđala potpunu zabranu oglašavanja priređivača igara na sreću putem TV i interneta, proglašena je nezakonitom i neustavnom.

Promene koje ovo ukidanje donosi značajne su na nivou cele EU, ali i zemalja kandidata za članstvo, među kojima je i Srbija.

Vrhovni sud Španije utvrdio je sledeće činjenice:

Da je ranija zabrana oglašavanja priređivača igara na sreću neustavna i nezakonita i kao takva protivna standardima EU

Da je dosadašnja zabrana pojavljivanja poznatih ličnosti u TV reklamama priređivača takođe nezakonita i da narušava slobodu govora

Razjasno je da se priređivači mogu oglašavati putem interneta

Presuda je značajna i države regiona, po više osnova.

Odluka Vrhovnog suda Španije imaće dalekosežne posledice na budućnost marketinga i digitalnog poslovanja EU ali i zemalja regiona koje zakonodavstvo usklađuju sa pravom EU, jer su u obrazloženju presude konstatovane sledeće činjenice:

Komercijalno oglašavanje priređivača igara na sreću je legitimna poslovna aktivnost koja uživa sve povlastice predviđene zaštitom slobode govora

Regulisanje oglašavanja industrije igara na sreću i biznisa uopšte ne sme posezati za merama koje su neproporcionalne i preterane tj. prekoračuju dovoljne standarde zaštite javnog interesa (kao što je bio slučaj sa zabranom iz 2020)

Zabrane koje su do sada bile na snazi nisu imale niti ustavnog niti zakonskog osnova – bilo na nacionalnom bilo na nivou EU (reafirmisano načelo slobode pružanja usluga)

Mere poput ove, nedavno ukinute, narušavaju slobodno poslovanje industrije igara na sreću Španije, čiji je direktan i indirektan doprinos nacionalnoj ekonomiji priznat kao relevantan

Srbija, kao i ostale države regiona koje su kandidati za članstvo u EU, u obavezi su da usklađuju zakone i podzakonske akte sa pravnim tekovinama EU, uključujući i oblasti koje regulišu priređivanje igara na sreću i standarda komercijalnog oglašavanja.

Španski primer pruža dragoceni primer dobre prakse na nivou EU, jer na kvalitetan način usklađuje zaštitu potrošača i ekonomsku održivost poslovanja privrednih subjekata, naglašavajući značaj pravičnih i proporcionalnih propisa.

Odluka Vrhovnog suda Španije da ukine ove zabrane pokazuje da je moguće obezbediti najviše standarde zaštite maloletnika i osetljivih društvenih grupa bez neproporcionalnog ograničavanja poslovnih interesa kompanija priređivača.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga