Tužba teška više miliona evra zbog fabrike vode

Podeli:

Nakon što je Gradsko veće grada Zrenjanina juče utvdilo predlog Zaključka, odbornici Skupštine grada Zrenjanina danas su, na sednici zakazanoj neuobičajno za 14 časova po hitnom postupku, raspravljati o davanju saglasnosti JKP „Vodovod i kanalizacija“ na raskid Ugovora za projektovanje, građenje, finansiranje i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu zaključenog sa „WTE Wassertechnik“ Gmbh, Essen, Nemačka. Za raskid ugovora sa ovom kompanijom glasalo je 35 prisutnih odbornika vladajuće koalicije.
GLASANJE

U toku dana kompanija WTE je poslala zvanično saopštenje za odbornike Skupštine Grada Zrenjanina, gradonačelnika Zrenjanina Ivana Bošnjaka i  v.d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gorana Tajdića koje prikazujemo u celosti.

ISPUNILI SMO SVE UGOVORNE OBAVEZE

Beograd, 28. mart 2014. godine – Predstavnici nemačke kompanije Wassertechnik (WTE) iznenađeni su informacijama koje su se juče pojavile u medijima, a prema kojima će Skupština Zrenjanina danas razmotriti predlog Gradskog veća za raskidanje ugovora o izgradnji fabrike  pijaće  vode  u  tom  gradu. Iznenađenje je utoliko veće što dolazi samo dva dana posle uspešnog sastanka WTE i direktora zrenjaninskog „Vodovoda“ Gorana Tajdića, na kome je postignuta saglasnost o neophodnosti ovakvog projekta i prevazilaženju eventualnih prepreka u njegovoj realizaciji, što potvrđuje i zajedničko saopštenje.

„U jučerašnjem izjavama iznete su netačne tvrdnje u vezi sa našim poslovanjem u Srbiji, finansijskim garancijama i usaglašavanjem domaćih i regulativa EU o kvalitetu vode. WTE je do sada ispunio sve obaveze iz ugovora potpisanog pre dve godine, pa bi odšteta za njegovo raskidanje, koja se meri u milionima evra, pala na teret grada Zrenjanina, a time i na sve njegove građane“, istakao je Jorg Koering, tehnički direktor WTE.institut_4c3c68884159b

Kada  je  reč  o  državnim  garancijama  za  sprovođenje  ovog  projekta,  iz  WTE podsećaju da su one postojale, ali da su zbog neažurnosti lokalnih organa vlasti istekle. Nemačka kompanija je na pilot-projektu već testirala rešenja koja bi bila primenjena u budućoj fabrici, a osnovana je i lokalna projektna kancelarija, kao što je zahtevano u Ugovoru. Ugovor ostavlja mogućnost da se primeni finansijski model koji je najpovoljniji za Grad Zrenjanin, što je potvrđeno i na poslednjem sastanku sa gospodinom Tajdićem. Direktor Vodovoda je tada naglasio i da se očekuje podrška Republike Srbije.

Pozivanje na srpske standarde o kvalitetu vode, koji su rigorozniji nego u EU, takođe ne može da bude razlog za raskid ugovora, jer prema informacijama iz Udruženja vodovoda Srbije, usklađivanje srpskih i evropskih parametara o kvalitetu vode je već u proceduri u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

Zrenjaninci već čitavu deceniju ne smeju da piju vodu iz česme, zbog povećanog sadržaja arsena. Vrednost postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu je

25,6 miliona evra. „Vodovod“ bi taj iznos otplatio tek nakon puštanja fabrike u pogon. U međuvremenu, WTE bi finansirao izgradnju postrojenja iz sopstvenih sredstava. Kapacitet fabrike bio bi 300 litara u sekundi, a kao što je naglašeno na poslednjem sastanku sa predstavnicima Vodovoda, sa izgradnjom fabrike moglo bi da se krene već u julu ove godine, a postrojenje bi bilo gotovo krajem sledeće godine.

Pijaću vodu proizvedenu po standardima koji su predviđeni za Zrenjanin već pije više od 500 miliona ljudi u 28 evropskih zemalja. WTE je vodeća evropska kompanija za pružanje usluga u oblasti vode, tehnike i energije. Postrojenja u Moskvi, Istambulu, Beču, na Kipru, u Nemačkoj, Austriji, Estoniji, Litvaniji, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, samo su neki od više od stotinu realizovanih projekata ove nemačke kompanije, koja je od pre nekoliko godina deo EVN grupe, austrijskog energetskog giganta navodi se u saopštenju.

Nakon završenog zasedanja Skupštine Grada Zrenjanina je poslato saopštenje koje potvrđuje najavljenu tužbu.  

Beograd, 28. mart 2014. godine –Nemačka kompanija Wassertechnik (WTE) razočarana je odlukom Skupštine Grada Zrenjanina da raskine ugovor o građenju postrojenja za preradu pijaće vode.

WTE je u protekle dve godine, otkad je ugovor potpisan, ispunila sve ugovorne obaveze. Kompanija je već testirala rešenja na pilot-projektu i osnovala lokalnu projektnu kancelariju, kao što je zahtevano u Ugovoru.

Iz tih razloga, od nadležnih institucija zatražićemo zaštitu naših prava i novčanu odštetu, kao nadoknadu za sve troškove koje smo imali tokom ove dve godine.

Podsećamo da je za neispunjavanje obaveza iz ugovora nadležna međunarodna arbitraža rekli su u Wassertechnik (WTE).

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga