Facebook zloupotrebio bitan vaš podatak

Korisnici, koji su za registraciju Facebook naloga upisali i svoj broj telefona izloženi novom propustu najveće društvene meže.

Facebook je zloupotrebio brojeve telefona korisnika, koji su ih predali toj društvenoj mreži s ciljem da bolje zaštite svoje naloge. Ukoliko ste uključili zaštitu naloga u dva koraka i pritom ostavili broj telefona, kao drugi korak za logovanje na mrežu, taj broj telefona iskorišćen je kao sredstvo za pretragu, po kojem drugi korisnici mogu da vas pronađu.

Mnogi korisnici ni ne znaju da je njihov broj telefona praktično javno vidljiv na Facebook mreži, a za to nikad i nisu dali pristanak.

Tokom 2017. i 2018. godine Facebook je aktivno radio na “edukaciji“ korisnika za tzv. 2FA opciju, odnosno zaštitu naloga u dva koraka – lozinkom i brojem telefona ili na neki drugi način – dodatnim mejlom, recimo. Tom prilikom Facebook je brojeve telefona, korisnika koji su ih predali za 2FA zaštitu, praktično “pridruživao” profilu korisnika i omogućio da ljudi pretražuju i broj telefona u nameri da nađu tu osobu. Takođe, ovo znači da su prijatelji mogli da vas pronađu i preko imenika telefona, ako imaju vaš broj telefona u kontaktima, bez obzira na to da li ste na Facebook mreži prijatelji ili ne.

Ako za vas ovo već samo po sebi nije dovoljno loše, čekajte da pročitate i ovo – vaš broj telefona je bio vidljiv i oglašivačima i korisnicima Instagram i WhatsApp aplikacija, koje dele istu Facebook i Messenger platformu, objasnio je u zaključku vesti PhoneArena sajt.

Facebook nije zvanično komentarisao ništa u vezi sa ovim slučajem, ali vi svakako imate mogućnost i trebalo bi da uklonite svoj broj telefona s mreže.

Autor:mondo.rs

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.