Uvoznici predviđaju rast cena novih i polovnih vozila

Podeli:

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je tokom pandemije zabeležen porast kupovine polovnih automobila, jer ljudi nisu želeli da koriste javni prevoz zbog veće mogućnosti zaraze, a novih automobila i nije bilo previše u ponudi zbog nestašice čipova.

I u Srbiji je zabeleženo veće interesovanje za kupovinu polovnjaka. Prema podacima sa sajta Polovni automobili, u prvom polugodištu 2021. godine prodato je 34 odsto više vozila nego u istom periodu prošle godine. Najviše su se kupovali „polovnjaci“ proizvedeni između 2005. i 2008. godine. Rast tržišta novih automobila bio je 32 odsto, posle pada od 21 odsto u 2020. godini. U poređenju sa 2019. godinom prodaja novih automobila manja je za skoro 10 odsto.

Predviđanja uvoznika ukazuju da će cene polovnih vozila i dalje rasti.

Iako se u svetu sve više radi na tome da se izbace iz upotrebe vozila na dizel i benzin, podaci za Srbiju kažu da je dizel motor najpopularniji za kupce polovnjaka, te se za njega odlučilo 69 odsto kupaca, dok je motor na benzin izabralo 28 odsto vozača.

Suprotno tome, 63 odsto kupaca novih vozila biralo je motor na benzin, a 24 odsto dizel. Vozila na hibridni pogon su prvi izbor za 10 odsto kupaca, navode Polovni automobili.

Da su cene polovnjaka kod nas znatno porasle u odnosu na period pre pandemije, potvrdila je za Biznis.rs generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Graovac.

„Cene polovnih vozila blago rastu, kako globalno tako i kod nas. Nestašica čipova i drugih delova dovela je do usporavanja proizvodnje i produžavanja rokova isporuke, pa su polovna vozila sve traženija u takvoj atmosferi“, objašnjava Graovac.

Kada su u pitanju cene polovnih vozila, one zavise od modela i godišta automobila. Ako uzmemo na primer vozila koja se najčešće pretražuju na internetu, poput Renault Clio, Opel Corsa, Fiat Punto, Citroen C3, cene variraju od 5.000 do 8.000 evra ukoliko je vozilo staro tri do pet godina. Neretko su ova vozila neregistrovana, što je dodatni trošak ukoliko se ne postigne dogovor sa prodavcem da umanji cenu vozila za iznos registracije.

„Nemamo podatke o tome koja se vozila najviše prodaju, ali možemo da analiziramo podatke za Srbiju u odnosu na prosečnu starost polovnjaka. Kod nas su i dalje najzanimljiviji polovnjaci stariji od 10 godina, koji obuhvataju više od 50 odsto uvoza polovnjaka“, kaže naša sagovornica.

Polovnjaci stariji od 10 godina, iz klase vozila koje smo pomenuli, mogu se kupovati u rasponu cene od 2.500 do 4.000 evra.

U nemačkom automobilskom gigantu, kompaniji Audi, očekuju da će se problemi sa nabavkom čipova rešiti do leta 2022. godine, naveo je izvršni direktor Markus Duzman (Markus Duesmann) u izjavi za nemačke novine Augsburger Allgemeine.

Prema rečima Duzmana, koji je takođe član upravnog odbora Volkswagena pod čijim okriljem posluje Audi, u kompaniji se nadaju da će se u prvoj polovini sledeće godine situacija sa proizvodnjom i nabavkom čipova stabilizovati, piše Reuters.

„Teško je predvideti kako će se razvijati situacija sa nabavkom delova za prvu ugradnju čija je nestašica napravila veliku pometnju na tržištu kako novih, tako i polovnih vozila. Verovatno je da ni cene novih vozila neće biti manje, ali je pitanje isplativosti više vezano za potrebe i raspoloživost. Kod velikog broja uvoznika, novo vozilo se čeka u proseku oko šest meseci, ako ga danas poručite“, smatra Aleksandra Graovac.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga