Poseta Havajima Istoka: Ostrvo Jangma

Podeli:

U Jentaju, u kineskoj provinciji Šandong, nalazi se malo ostrvo okruženo morem i prijatnom klimom. Poznato je kao „influenser“ i ima reputaciju „Havaja Istoka“ i „kineskih Maldiva“. U pitanju je ostrvo Jangma.

Ovo ostrvo se nalazi devet kilometara severno od varošice Muping u istočnom Jentaju, i pokriva površinu od 13,52 kvadratnih kilometara. Ostrvo Jangma je prvobitno bilo izolovano u moru, ali je sada povezano mostom.

Ukupna dužina mosta je 1870, a glavni deo 508 metara. Lepog je i veličanstvenog oblika, i iz daljine izgleda kao par morskih galebova koji lebde između plavog neba i mora.

Ostrvo Jangma je relativno blizu kopna. Priča se da se u ranoj dinastiji Ming (1368 – 1644) veliki broj stanovnika ostrva selio u unutrašnjost da bi izbegli uznemiravanje od strane japanskih pirata. Kada je zemlja bila oslobođena, vojnici su iskoristili ovo mesto za uzgoj konja, ostavljajući tako ime ostrvo Jangma, što u direktnom prevodu sa kineskog jezika znači uzgajati konje.

Ali, postoji i druga legenda. 219. godine pre nove ere, Ćin Šihuang, car dinastije Ćin (221 – 207 pre nove ere) i ujedinitelj kineskih zemalja, je prošao pored Mušana na svom putu prema istoku i ovde uzgajao ratne konje. Nazvan je“Carsko ostrvo za uzgoj konja“, i ostrvo je po tome i dobilo ime.

Ulaskom na ostrvo se prvo dolazi do trga Tianma. Ovaj trg, sa temom kulture konja i dinastije Ćin, uglavnom uključuje vrtove Tianma i Ćinhuang, crvene pilone, hodnik kulture konja i druge spomenike kulture.

Skulptura Tianma, visoka 30 metara, je veličanstvena, i ima značenje „nebo je slobodno“. To je znamenita građevina ostrva, svedok istorije ovog mesta i simbol nacionalnog duha.

Jangma ima valovita brda, bujnu vegetaciju, prelepe planine i more i jedinstven ostrvski stil. Mnogi posetioci ga nazivaju rajem. Širina, zamah i veličanstvenost mora na ovom ostrvu dolaze do punog izražaja, zbog čega je Jangma svetli biser istočne obale Kine i odmaralište za brojne posetioce.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga