Gradonačelnik uručio ugovore korisnicima koji su dobili sredstva na dva konkursa iz oblasti poljoprivrede – veliko bogatstvo u malim sredinama i malim poljoprivrednim gazdinstvima

Podeli:

Gradonačelnik Simo Salapura, u  Gradskoj kući,  uručio je ugovore korisnicima koji su dobili sredstva na dva konkursa iz oblasti poljoprivrede, a koje je raspisao Grad Zrenjanin – za unapređenje organske proizvodnje i dodelu sredstava za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, u nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije, u 2024. na teritoriji grada Zrenjanina.

Gradonačelnik je, obraćajući se korisnicima, rekao da se kroz akciju „Da nam sela budu bliža“, na terenu, uvidelo da je veliko bogatstvo upravo u malim sredinama, u ruralnim sredinama i u seoskim mesnim zajednicama, kao i u malim poljoprivrednim gazdinstvima koja imaju raznolikost u svojoj proizvodnji i proizvodima koji mogu da se plasiraju na tržištu.

– S druge strane takođe imamo zainteresovane za organsku proizvodnju i danas smo im dodelili ugovore, kao i ugovore za podršku malim poljoprivrednim gazdinstvima, popričali sa dobitnicima ovih sredstava koji su aplicirali i zahvaljujem im se na tome, ali i što nas upućuju kako i na koji način možemo bolje da unapredimo konkurse za naredni period – kazao je on.

Ponosan je, kazao je, na to što u Zrenjaninu vidi ogroman potencijal kada je u pitanju poljoprivreda, a posebno kada su u pitanju organska proizvodnja i mali poljoprivredni proizvođači koji svojom kreativnošću, porodičnim radom na porodičnom gazdinstvima, kako u seoskim, tako i u gradskim mesnim zajednicama, doprinose tome da Zrenjanin bude vidljiviji na tom polju.

– U narednoj godini očekujemo da ćemo u skladu sa budžetskim sredstvima iznaći još sredstava, da pojačamo ove konkurse, a uz današnju dodelu ugovora obezbedili smo svim korisnicima ugovora godišnju pretplatu na list Poljoprivrednik kako bi se bolje upoznali sa svim dešavanjima kade je u pitanju poljoprivredno tržište – rekao je gradonačelnik Salapura. 

Javni poziv Za podnošenje zahteva za sufinansiranje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije u 2024. godini ima  cilj ima podizanje tehničko-tehnološke opremljenosti poljoprivrednih gazdinstava u 2024. godini na teritoriji grada Zrenjanina.

Bespovratna sredstva koja su dodeljena po tom Javnom pozivu iznose 4 miliona dinara. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi nije mogao biti veći od 200.000 dinara.

Javni poziv za podnošenje prijava za korišćenje sredstava za unapređenje organske proizvodnje na teritoriji grada Zrenjanina za 2024. godinu raspisan je u cilju realizacije mere za unapređenje organske poljoprivredne proizvodnje na teritoriji grada za 2024. godinu i obuhvatio je dodelu sredstava za: – nabavku sadnog i semenskog materijala dozvoljenog za upotrebu u organskoj proizvodnji, – kontrolu zemljišta i plodova, sertifikaciju organske proizvodnje, – druge investicije koje se odnose na organsku proizvodnju a deo su ostalih mera ruralnog razvoja (odnosno troškovi nabavke sitnih alata, opreme i mehanizacije za organsku proizvodnju, opreme za odizanje plastenika, biozaštite, klasmana za usejavanje semena, agrotekstila za pokrivanje od smrzavanja, mreža za zasenčenje, traka za navodnjavanje kap po kap i prateće opreme, folija za malčiranje i folija za plastenike).

Ukupna sredstva za ove namene iznose 2 miliona dinara i obezbeđena su u budžetu grada za 2024. godinu. Iznos podsticaja po korisniku iznosio je do 200.000 dinara.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga