Daju dete od 5 godina na usvajanje strancima, usledila zastrašivanja i krivične prijave!

Podeli:

Šezdesetogodišnja Ljiljana Radulović iz Zrenjanina primila je tromesečno dete u svoj dom kao hranitelj, gde je bilo do petka, 23. septembra. Radnici iz Centra za socijalni rad su Ljiljanu odveli prošle nedelje u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gde je upoznala buduće potencijalne usvojitelje iz Švedske. Ona je istakla da će glavni problem biti jezička barijera, kao i bolest. Međutim, petogodišnje dete od petka nije u njenom domu, od kad nastaju problemi.

Zrenjanin grad

Ljiljana ističe da Centar za socijalni rad ima stav da hranitelji nisu dobri kao potencijalni usvojitelji. Stranci su bili kod nje u stanu, gde su videli i upoznali dete. U sredu su bili u parku, gde se igralo sa njima, dok su poslepodne potencijalni usvojitelji odveli dete u Aviv Park. Oni su dolazili u stan sa radnicima Centra po dete, dok su ga vraćali gladno i previše fizički iscrpljeno, govori zabrinuto hraniteljka.

Normalno, dete je izuzetno vezano za hraniteljku, jer nju zna kao majku. Iz tog razloga je ono reklo da u petak ne želi da ide bez nje, za šta postoje svedoci. Iz Centra za socijalni rad su mu rekli da će se vratiti dok majka skuva ručak, ali nije došlo u petak kući.

„Krivičnu prijavu sam podnela danas ovde u SUP-u protiv Centra za socijalni rad, jer ja nemam naravno nikakav papir, a oni kažu da mogu da uzmu dete bilo kad… Međutim, ja nemam nikakav papir da su oni dete oduzeli. Zamislite od petka da se njemu nešto desilo, ja još uvek imam rešenje“, navodi hraniteljka.

Ona pretpostavlja da su oni u hotelu Vojvodina smešteni. Dete je videla juče, 25. septembra u Aviv Parku, na poziv poznanice i majke drugog deteta, koja se u tom trenutku našla u popularnom tržnom centru. Kako navodi, bilo je samo sa prevodiocem i sa budućim usvojiteljima, bez radnika Centra, koji su došli na poziv prevodioca. Nisu joj, kako kaže, dozvolili da priđe detetu i napomenuli su joj da nije smela da dođe.

„Sinoć mi je zaprećeno čak od gospode iz Centra, pošto je zvao prevodilac, a rečeno je da treba da bude sa detetom, neko iz Centra, da li socijalni radnik ili priholog, ali nikog nije bilo. Ne može samo prevodilac, jer je on tu da prevodi“, priča u neverici hraniteljka.

Zahtev za usvajanje je, kako kaže, verovatno muž podneo, koji je preminuo 2014. godine, ali nikakav odgovor nije dobila. Da su malo usporili, možda bi pustila dete da ode, bez obzira kako bi se ona osećala.

„Ja se iz petnih žila trudim da probam, da bar malo ukočim, njima je krivo, i ovaj…ima zastrašivanja. Čak mi je rekla u lice da se na ovome neće završiti. Meni je samo sumnjiva brzina udomljavanja. Imam svedoka da su mi pretili iz Centra za socijalni rad. Hranitelje posmatraju kao da smo šugavi“, revoltirano i očajno napominje Ljiljana.

Navodno je dotadašnjoj hraniteljki u zagrljaj dete potrčalo sa rečima: „Mama, došla si po mene!“, a oni su ga dali strancima sa prevodiocem da ga vode u hotel…

Ljiljana Radulović se obratila svim ministarstvima, dok je za sada dobila odgovor samo od Zaštitnika građana da su primili njen zahtev.

Navodno su stranci do 27. septembra u Zrenjaninu. Ipak je samo ovo jedna strana priče. Centar za socijalni rad ne radi uveče, pa ćemo se potruditi da dobijemo odgovore na mnogobrojna pitanja u toku sutrašnjeg dana.

Na internetu je pokrenuta peticija tim povodom 

Autor:Dragan Prvulović

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga