Коло српских сестара

Podeli:

Коло српских сестара основано је 1903. године у Београду. Оснивачима ове организације сматрају се Надежда Петровић, Делфа Иванић, Катарина Миловук, Драга Љочић, Анђелија Станчић, Бранислав Нушић и Иван Иванић.

На идеју о оснивању женског удружења са циљем јачања националне свести везане за ослобођење дошла је Надежда Петровић. Оснивачка скупштина удружења је одржана на Велику госпојину, 28. августа 1903. године, у сали ресторана Коларац, на Позоришном тргу у Београду, пред око три хиљаде жена. У то време на оснивање женских удружења није се гледало благонаклоно, због неоправдане неповерљивости на рад жена уопште.

Занимљиво је да је име и безрезервну подршку овом удружењу дао Бранислав Нушић.  За прву председницу Кола је изабрана Савка Суботић која је у то време била велики заговорник националне слободе војвођанских Срба у Аустроугарској.

Савка Суботић

Од 1906. Коло је организовало прве курсеве за добровољне болничарке. Тромесечни курсеви су се одржавали на Хируршком одељењу у Војној болници у Београду. У Првом балканском рату, Коло је организовало и одржавало IV резервну болницу са 140 кревета, која се налазила у два павиљона Основне школе „Цар Урош“ на У Првом балканском рату, Коло је организовало и одржавало IV резервну болницу са 140 кревета, која се налазила у два павиљона Основне школе „Цар Урош“ на Врачару.

Болничарке добровољке за време Првог балканског рата

Током Другог светског рата, немачка команда у Београду наређује Делфи Иванић да преда имовину Кола српских сестара. Уочи тог догађаја, спаљена је архива Кола, због страха од одмазде. Колу је забрањен рад и одузете су му покретне и непокретне имовине. Забрана се наставља и у послератном периоду.

Тек 1990. године група жена у Београду обнавља рад Кола под принципима старе организације Кола српских сестара. Данас Коло има преко 20 одбора широм Србије, а активно је и у дијаспори.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga