Uzgoj gusaka sveden na minimum- Isplati se samo uzgoj za sopstvene potrebe

Podeli:

Gusaka u selima ima sve manje. Uzgajanje je svedeno na minimum, jer nema potražnje. Najtraženija je gušća mast, nakon čega sledi meso, a perje skoro da niko ne otkupljuje. Ekonomski interes je skoro nikakav, pa se u selima guske retko viđaju.

Sava Milićev se dobro seća vremena kada je svako domaćnistvo imalo bar 6 gusaka, ali to već godinama nije slučaj. U odnosu na cene ostalog mesa, za meso ove pernate životinje ne možemo reći da je skupo, u cenovnom rangu ostalih mesa je.

– Za kilogram žive vage potrebno izdvojiti 350 dinara, a za zaklanu gusku oko 500 dinara po kilogramu. Guska može da ima do 5 kilograma, dok gusan teži između 5 i 6 kilograma- kaže Sava i dodaje da je velika potražnja za guščijom velika, ali da je to izuzetno neisplativo.

Da bi se na tržište plasirala guščija mast potrebno je zaklati gusku, što uzgajivačima ove životinje zadaje glavobolju, jer je meso slabo traženo.

Porodica Zubanov iz Tomaševca se takođe bavi uzgojem gusaka, ali isključivo za sopstvene potrebe. Ovim se poslom, kažu, bave decenijama. Nekada su gajili po 12 komada, dok je sada taj broj znatno manji, a isplativnost je, ističu minimalna. Oni koji se i zainteresuju za guščije meso odustanu kada čuju cenu, jer za taj novac mogu kupiti kilogram svinjskog mesa, objasnio je Branislav Zubanov.

Ni guščija jaja ne mogu da pronađu svoje mesto na tržištu. Kupci su voljni da plate 60 dinara, ali za izlegnuto jaje, jer ne žele da gube novac. Proizvođači kažu da su se zbog svih ovih problema i prepeka opredelili da guske uzgajaju isključivo za sopstvene potrebe i, kako stvari na tržištu stoje, tako će biti još neko vreme.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga