NAJAVA REPERTOARA NP „TOŠA JOVANOVIĆ” (30. i 31. januar i 1. februar)

Podeli:

Četvrtak, 30. januar, u 20 časova
Dramska scena (Scena „Todor Manojlović”)
ONA
J. Đulvezan, M. Milošević i M. Knežević/režija i koncept: M. Knežević

Tekst je u velikoj meri sastavljen od tekstova sa bloga Woderful failure autorke Tatjane Tucić i teksta Ona Magde Janjić. Motivi su preuzeti iz drame Hana i Hana Mire Perić Kraljik.
Hana je žena tridesetih godina i, nakon saobraćajnog udesa, kreće u potragu za sopstvenim identitetom. Misao se ne da smiriti, ona se lomi, proživljava krize i na koju god stranu da krene, druga strana nudi drugačiji vid spoznaje. Dan je prepun opterećenja trivijalnih radnji, i žena, neosetno, postaje rob od prvog trenutka buđenja i pripremanja za izlazak u svet, do povratka kući smorena i slomljena od svega sa čime se morala suočiti i nadvladati kako bi se održala u životnim virovima koji je razgolićuju. Ali ispod tog sloja trivijalnosti pojavljuju se i druge zahtevnosti – žudnja za ljubavlju, za majčinstvom, za ljubavnikom i za mužem.
Predstava govori o razumevanju i nerazumevanju sebe. O izlasku iz ,,mlakog transa“ svakodnevice i ulasku u svoj unutrašnji svet. O razumevanju stvari koje izgledaju samorazumljive. O kontaktu sa sobom. O otkrivanju i sagledavanju sopstvenog života.

Igraju:
Hana II – Jelena ĐULVEZAN
Hana I – Alisa LACKO
A zapravo su jedna jedina Hana

petak, 31. januar, u 20 časova
Dramska scena (Velika scena)
SLOBODNE ŽENE BALKANSKE (duodrama)
Lj. Lašić/izrežiralo se samo u zemlji Srbiji

…Svoju sudbinu teško odvajamo od sudbine zemlje kojoj pripadamo.
Na pruzi Beograd-Bar, dve žene žive sudbine svoje otadžbine. Švercerka i patriota, svaka sa svojom idejom, sa svojom mukom, a obe su žene od duha i srca… Neki istinu saopštavaju velikim rečima, kroz suze, u predstavi su istine iskazane kroz SMEH!
Smeh je oduvek bio veliko utočište ovog naroda. U srećama, u nesrećama, smeh nam je često zamenjivao hleb… Ovde na Balkanu, dok vozovi prolaze… Nekim drugim prugama.

Igraju:
Snežana KOVAČEV ČELAR i Vesna VARIĆAK

subota, 1. februar, u 11 časova
Lutkarska scena (Velika scena)
IVICA I MARICA,
braća Grim, drama. i adap. V. Nikolić i S. Petrović/režija: S. Petrović

Ispričati „Ivicu i Maricu”, po nekima jednu od najsurovijih bajki, u kojoj je dvoje male dece prepušteno zloj maćehi, nemarnom ocu i strašnoj veštici, izazovno je. Izazovno je samim tim što je ovakav tretman dece, na žalost, u sadašnjem trenutku nešto što je postalo svakodnevno. Zle maćehe kao žene koje su posvećene same sebi i svom izgledu, zauzeti očevi kojima je jedina preokupacija preživljavanje i strašne veštice kao pretnja svim naizgled šarenim i primamljivim stvarima kojima smo okruženi, a koje su u svojoj suštini prazne i opasne. U takvom svetu, Ivica i Marica u zrenjaninskoj predstavi postaju odlučni, hrabri, snalažljivi i pametni. Oni ne uče samo šta je zlo, oni uče i na koji način da se izbore sa njim. Isključivo svojom veštinom i verom u sebe. (V.N.)

Adaptacija i dramatizacij bajke braće Grim: Vanja Nikolić & Senka Petrović
Režija, izbor muzike i koreografija: Senka Petrović
Kreator lutaka i scenografije: Jelena Milić-Zlatković
Kostim: Andrea Ledenjak
Originalni songovi: Aleksandar Popović

Igraju:
Ivica – Snežana POPOV, Marica – Tatjana BARAĆ, Maćeha – Olgica TRBIJEVIĆ KOSTIĆ, Otac i Narator – Andrija POŠA, Veštica – Danilo MIHNJEVIĆ/Kristian KARDOŠ, Žbun – Olgica TRBOJEVIĆ KOSTIĆ i Danilo MIHNJEVIĆ

subota, 1. februar, u 20 časova
Dramska scena (Velika sala)
GOSPODIN MOKINPOT (IZBAVLjENjE IZ PATNjE)
P. Vajs/režija: Lj. Majera

Peter Vajs je o patnjama gospodina Mokinpota pisao u bitno drugačijim okolnostima od današnjih (šezdesetih godina 20. veka). Međutim, globalističke tendencije (u velikoj meri vođene interesima krupnog kapitala), navala virtuelnog, sajber sveta u naše živote, ekonomski disbalans plodno su tlo za surovo poigravanje životom i sudbinom malog čoveka. Strepnja da preko noći, bez vidljivog i razumljivog razloga možemo ostati bez svega onog što čini osnov iole dostojanstvene egzistencije,
nije manja sada nego pre pola veka. Mokinpot, iracionalnom igrom više sile, nepravično je utamničen, suočen sa gubitkom posla, raspadom braka, osuđen da se potuca, tražeći pravdu. Rečju, uskraćen je za sve ono što čoveka čini čovekom. Nemoć je njegovo dominantno stanje, nemoć da (se) bilo šta promeni. Gospodin Mokinpot je tu, među nama, samo se treba malo bolje zagledati, u susednoj kancelariji, u komšiluku, u svakome od nas.

Uloge: Mokinpot – Jovan TORAČKI, Vurst – Mirko PANTELIĆ, Žena – Nataša ILIN, Čuvar, Dragi gospod Bog – Dragan ĐORĐEVIĆ/Ljubiša MILIŠIĆ, Službenik – Stefan JUANIN/Dejan KARLEČIK, Poslodavac – Jovica JAŠIN, Advokat – Milan KOČALOVIĆ, Lekar – Miljan VUKOVIĆ, 2 anđela – Sanja NIKIĆ, Jelena ŠNEBLIĆ ŽIVKOVIĆ, 2 medicinske sestre – Sanja NIKIĆ, Jelena ŠNEBLIĆ ŽIVKOVIĆ, 3 lika iz vlade – Zvonko GOJKOVIĆ, Stefan JUANIN/Dejan KARLEČIK, Milan KOČALOVIĆ

Karte po ceni od 300 din (Velika scena) i 250 dinara (Scena „Todor Manojlović“) za dramske predstave i 150 din za lutkarske predstave mogu se kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” radnim danima i subotom od 10č do 12č i od 18č do 20č, ili poručiti putem telefona 560-141, 561-135 i 560-136 (biletarnica). Đaci, studenti i penzioneri imaju redovan popust za naše predstave – cena karte sa popustom je 200 din. Za organizovano gledanje predstava cena karte je 200 din. Pored toga, uz kupon koji se objavljuje u listu Zrenjanin možete ostvariti popust na redovnu cenu karte do 50% za određene dramske predstave. Karte za predstave možete rezervisati i preko sajta NP „Toša Jovanović“: www.tosajovanovic.org.rs ili putem imejla: info@tosajovanovic.org.rs.

Pozorište zadržava pravo izmene repertoara.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga