Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi od 25.do 28.oktobra

Podeli:

U sredu 19. oktobra održana je konferencija za novinare povodom V Simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi koji će se održati od 25. do 28. oktobra u hotelu Vojvodina u Zrenjaninu. Simpozijum predstavlja naučno stručni skup koji ima za cilj da istakne i ukaže na značaj piva, pivarstva iz različitih uglova, kao i da objedini sirovinu, tehnologiju proizvodnje i opremu iz oblasti piva.

Na konferenciji, koju je vodio Vlado Dašić, kao sekretar Organizacionog odbora Simpozijuma, govorili su profesor dr Dragana Latković i direktorica Turističke organizacije grada Zrenjanina Sanja Petrović.

Vlado Dašić nas je upoznao sa osnovnim činjenicama V Simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi:

  • Simpozijum je manifestacija koja je sastavni deo programa Dana piva, datumski izmeštena iz razloga što učesnici, autori, profesori sa raznih Univerziteta nisu u mogućnosti da se okupe u avgustu mesecu kada se Dani piva i dešavaju. Ove godine Simpozijum će trajati dan duže jer je prijavljeno mnogo više radova, što predstavlja dokaz da je manifestacija postigla svoj efekat i svoju održivost. Do sada je prihvaćeno 45 radova stručnjaka iz Srbije, zemalja iz regiona, ali i celog sveta: Slovačke, Češke, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Kine…

Glavni organizator ovogodišnjeg Simpozijuma je Institut za ratarstvo i povrtarstvo, čiji je jedan od strateških ciljeva upravo rad na oplemenjivanju pivskog ječma i hmelja.

Profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Instituta u Novom Sadu i predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Dragana Latković je izrazila veliko zadovoljstvo što je Institut dobio čast da bude glavni organizator i dodala:

  • Izuzetno mi je drago što je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura u nama video partnera ne samo što se tiče Simpozijuma, već i u nekim budućim projektima koji će biti od velikog značaja za grad Zrenjanin. Veliki doprinos organizaciji dali su i suorganizatori: Poljoprivredni fakultet Instituta u Beogradu, Tehnološki fakultet Instituta u Novom Sadu, Poljoprivredna stručna služba iz Zrenjanina, Udruženje prehrambrenih tehnologa Srbije, Turistička organizacija grada Zrenjanina i Turistička agencija Caravan. Želja svih nas je da Simpozijum preraste u veću manifestaciju – Kongres.

Sam Institut će učestvovati sa određenim brojem svojih naučnih radnika sa radovima iz oblasti oplemenjivanja i gajenja ječma i hmelja.

Učešće u organizaciji je uzela i Turistička organizacija grada Zrenjanina, čija je direktorica Sanja Petrović rekla da je veoma počastvovana što će Turistička organizacija dati doprinos organizaciji ovog naučno stručnog skupa, koji iz godine u godinu ima sve veći značaj:

  • Turistička organizacija već 5 godina aktivno učestvuje u organizaciji i realizaciji ove manifestacije. Simpozijum je deo manifestacije Dani piva, njen logičan sled. Ovim skupom Dani piva se šire u stručnom i naučnom pravcu tako da dodatno dobija na značaju. Veoma smo počastvovani što ćemo biti domaćini eminentnim stručnjacima iz oblasti pivarstva iz celog sveta. Potrudićemo se da im naš grad pokažemo u najlepšem mogućem svetlu.

V Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi je dobio podršku Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, a na otvaranju koje je planirano za 25. oktobar u večernjim časovima, se očekuje državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović, kao i drugi gosti iz Ministarstva za poljoprivredu i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Organizatori Simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi će u narednom periodu dostaviti dataljan program skupa sa satnicom predavanja.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga