Železnice o tome zašto se od Novog Sada do Zrenjanina putuje više od 3 sata

Podeli:

Posle natpisa u medijima i poruka građana da vozovi na ponovno uspostavljenoj liniji između Novog Sada i Zrenjanina putuju duže od 3 sata, iz „Infrastruktura železnice Srbije“ saopštili su da je ova železnička relacija duga 96 kilometara, odnosno gotovo dvostruko više nego drumska, te da nije ni uspostavljena kako bi bila konkurentna na čitavoj deonici drumskom saobraćaju.

„Vozovi imaju tarifski rang „regio“ i povezuju veliki broj naselja sa Novim Sadom i Zrenjaninom, i to Rimske Šančeve, Kać, Budisavu, Šajkaš, Vilovo, Gardinovac, Lok, Titel, Knićanin, Perlez, Farkaždin, Orlovat i Lukićevo, pa sada stanovnici ovih mesta duž pruge imaju redovan i pouzdan železnički prevoz“, kaže se u saopštenju.

U „Infrastrukturama“ kažu i to da je sa čak četrnaest stanica između Novog Sada i Zrenjanina, železnica omogućila građanima iz usputnih mesta da dobiju dobar prevoz i saobraćajnu vezu duž čitave pruge, pa je na taj način na kraćim relacijama železnica ponovnim uspostavljanjem putničkog saobraćaja ipak više nego konkurentna drumskom.

„Primera radi, mesečna pretplatna karta za đake između Novog Sada i Titela je 3.125 dinara, a vreme putovanja je kraće nego autobuskim prevozom“, tvrde u ovom javnom preduzeću.

Na vreme putovanja putničkih vozova između Novog Sada i Zrenjanina, piše u saopštenju, utiče i njihovo stajanje u ukrsnici Orlovat stajalište.

Razlog za stajanje vozova u Orlovat stajalištu je činjenica da zbog racionalnijeg korišćenja dizel-motornih garnitura iz Zrenjanina kreće jedna kompozicija, pa se zatim u Orlovat stajalištu razdvajaju vozovi ka Novom Sadu i Kovačici (prema Pančevu).

Inače, rekonstrukcijom 96 kilometara pruge Novi Sad – Zrenjanin, preko Orlovata, nakon punih sedam godina, ponovo je uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj između ova dva grada.

Vrednost radova iznosila je oko pet i po milijardi dinara. Prvi putnički voz iz Zrenjanina za Novi Sad krenuo je 25.oktobra u 12.15 sati, a od petka, 26.oktobra, između Novog Sada i Zrenjanina svakodnevno je po dva polaska putničkih vozova, iz Zrenjanina za Novi Sad polaze u 03.35 sati i u 12.15 sati, dok vozovi iz Novog Sada za Zrenjanin polaze u 07.05 sati i u 15.59 sati.

Na ovoj relaciji saobraćaju novi, klimatizovani dizel-motorni vozovi, nabavljeni iz ruskog kredita.

U Železnicama Srbije kažu i to da je pruga između Novog Sada i Zrenjanina bila u izuzetno lošem stanju i prosečna brzina putničkih vozova bila je oko 20 – 30 kilometara na sat, sa većim brojem deonica gde su se kretali svega 10 kilometara na sat.

Zbog lošeg stanja infrastrukture na ovoj deonici, putnički železnički saobraćaj je i bio obustavljen pre sedam godina.

Posle rekonstrukcije pruge, putnički vozovi između Novog Sada i Zrenjanina saobraćaju sada brzinom od 80 kilometara na sat.

 

 

 

 

 

Izvor:Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga