Zaposlenima u Opštoj bolnici uskraćeni putni troškovi i deo plate

Zaposlenima u Opštoj bolnici uskraćeni putni troškovi i deo plate

U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu više od 1000 radnika nije dobilo putne troškove za decembar i pola za novembar mesec, kao i treći deo plate. Iz tog razloga održani su sastanci reprezentativnih sindikata sa radnicima, kako bi videli koje su njihove mogućnosti. Navodno, kako saznajemo od radnika, njima je rečeno da im neće biti isplaćen dug. Razmatra se mogućnost tužbe od strane radnika, kako bi namirili svoja potraživanja. U Opštoj bolnici postoje 3 reprezentativna sindikata, ali ako je rečeno RTV Santos nijedan sindikat neće izlaziti u javnost sa informacijama, jer je napravljen dogovor da se stvar reši interno. Potvrđeno nam je da je pokrenuta procedura, da je obavešteno nadležno ministarstvo i da će se javnost obavestiti, kad se završe određene potrebne radnje. Dug zaposlenih zavisi od radnog mesta, a primera radi medicinskim sestrama se duguje u proseku oko 17.000 dinara.

3 Comments

  1. Evo postavicu ja par pitanja i par tumacenja situacije.
    Od vlasti demokrata bolnica je u velikim dugovima, bas velikim i plata im se isplacivala u 3 dela, medjutim pre mesec dana nakon posete inspekcije naredjeno je da se to ne sme nastaviti i da s eplata mora u maks 2 dela isplatiti. Tu je nastao problem jer se morao dug izmiriti i nestala su sredstva. Medjutim, na sastanku ministarsyva doneta je odluka da se SVIM med centrima anuliraju sva dugovanja u koja bi za nasu bolnicu usla i ova za plate i na taj nacin bi svima bila izmirena dugovanja. Ukoliko neko tuzi bolnicu, ta dugovanja se izuzimaju iz celokupnog dugovanja i nastaje problem isti kao i pre otplate dugovanja kd strane ministarstva. Moje pitanje je zasto su sindikati cutali kada se mutilo pre 10god? Zasto hoce da uniste bolnicu i zaposlene? Zasto ne iznesu svoje finansijske izvestaje i budu transparentni? Da li zaposleni znaju da isti ti sindikati uzimaju procenat od prodaje preko sindikata? Boba i kompanija ce unistiti zdravstvo… samo vas molim da sacekate da ministarsyvo otplati dug pa ako tada ne budu isplacene plate onda tuzite, cak jeni bolje tad jer ce vam biti isplacena i zatezna kamata… ne nasedajte na idiotizam tzv sindikata…da hoce da rade i da se u nesto razumeju ne bi sedeli po sindikatima, pili kafe, trosili vas novac i teraoi vas da kopate sebi jamu. Druga stvar, zasto sindikat ne bi kolektivno tuzio poslodavca?

    1. Od vlasti demokrata bolnica je u velikim dugovima!svaka ti cast odmah je drugi kriv

  2. Pare za isplatu zarada zaposlenima idu iz budžeta R.Srbije i i tačno za onoliko zaposlenih koliko je ugovoreno sa RFZZO i već 20 godina se isplaćuje do 5. odnosno do 20. u mesecu. U svakom PKU za zdr.delatnost stoji ova stavka. E sad ako ima fiktivno zaposlenih i zaposlenih preko StraNke(S), oni moraju i njih da plate pa iz mase novca koji se dobija za ugovorene radnike, isplaćuju i njih. Do sada su, verovatno to nadoknadjivali sredstvima koja su dobijali za sanitetske i druge troškove ali je svim ustanovama u Srbiji ta sredstva umanjena za oko 1/4 pa sada ne mogu da izvode tu akrobaciju😀 i za to su krivi direktori. Drugo, postoji nešto što se zove Kolektivni radni spor i on se rešava u skladu sa zakonom koji reguliše oblast mirnog rešavanja sporova (mislim da je to Republička agencija za mirno rešavanje sporova) Sindikat bi trebalo da se pozove na taj član PKU.: 144 i 145.
    Srdačan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.