Zabranjen uvoz mesa iz Mađarske!

Podeli:

Nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbednosti hrane Republike Mađarske, po obaveštenju Evropske Unije i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE), obavestilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije – Upravu za veterinu o pojavljivanju prvog slučaja Afričke kuge svinja kod divljih svinja u Republici Mađarskoj.

U cilju sprečavanja unošenja uzročnika ove bolesti na područje Republike Srbije, a na osnovu Zakona o veterinarstvu i Naredbe o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja zarazne bolesti Afričke kuge svinja (Pestis Suum Africana) u Republiku Srbiju, na snazi je mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Republike Mađarske.

U narednom periodu preduzimaće se više zakonom propisanih mera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porekla iz Republike Mađarske. Navedena mera će se sprovoditi u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – posebno granične veterinarske inspekcije i veterinarske inspekcije, sa Upravom carina i Upravom granične policije.

Veterinarska inspekcija će u narednom periodu vršiti pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane. Ovim putem skrećemo pažnju potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije.

Veterinarske stanice i veterinarski instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intezivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigao nivo preventivnih i biosigurnosnih mera i sprečilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja.

Držaocima svinja skrećemo pažnju da je, u cilju sprečavanja pojave bolesti, najvažnije sprečiti bilo kakav kontakt sa divljim svinjama, što se posebno odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posećuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama – istakli su iz Uprave za veterinu Republike Srbije.

Izvor: Republika Srbija Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga