Večeras kazaljke pomeramo jedan sat unazad

Podeli:

Letnje računanje vremena završava se sutra, 28. oktobra, u tri sata ujutro pomeranjem časovnika za jedan sat unazad, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.  To znači da časovnike sa tri treba vratiti na dva sata.
Inače, ovo bi moglo biti jedno od poslednjih pomeranja časovnika, jer je Evropska komisija 12. septembra predložila da se takvo polugodišnje pomeranje sata ukine i taj predlog treba da izglasaju Evropski parlament i Savet Evrope. To će važiti i za Srbiju, ukoliko Narodna skupština usvoji Zakon o računanju vremena koji je krajem avgusta predložila Vlada.
Prema predlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem režimu računanju vremena. Tako će poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biti u nedelju 31. marta 2019. godine, a članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena poslednji put će časovnike pomerati u nedelju 27. oktobra 2019.
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o računanju vremena zbog potrebe da se obezbedi jedinstveno računanje vremena u Srbiji usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.
Od 4,6 miliona Evropljana iz 28 zemalja članica EU, čak 84 odsto podržava ukidanje pomeranja kazaljki, pokazalo je istraživanje EK.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga