UNS: Pokrenuta kampanja mržnje protiv Radomirovića nakon gostovanja u “Utisku”

Poslednje izdanje “Utiska nedelje” osim konstantnog pada gledanosti, pamtićemo i po školskoj demonstraciji novinarske pristrasnosti, od najave emisije, preko izbora gostiju, do načina na koji se gosti tretiraju u studiju. Kako izgleda demokratsko i slobodno novinarstvo Dragana Đilasa, a u izvođenju Olje Bećković, videli smo već na samom početku u najavi koju je i sama voditeljka označila kao pristrasnu vređajući osećanja više od 6000 Nišlija koji su na velikom skupu pružili podršku predsedniku Vučiću uz opasku da je Vučić preživeo.

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava javnost da je protiv predsednika UNS-a Vladimira Radomirovića na društvenim mrežama pokrenuta kampanja mržnje nakon njegovog gostovanja u Utisku nedelje na TV Nova S.

Radomirović je izložen hajci isključivo zbog toga što je u emisiji, u skladu sa novinarskim standardima u svetu, tražio objašnjenje urednice Vesne Mališić za povučenu naslovnicu NIN-a na kojoj je puška uperena u predsednika Srbije, kao i odgovor zašto se kolegijum nije suprotstavio odluci Ringijer Aksel Špringera da povuče naslovnicu, videvši to kao cenzuru i pokazatelj neslobode urednika od izdavača.

Istovremeno sa iznošenjem uvreda i pretnji na društvenim mrežama usledio je brutalni pokušaj diskreditacije antikorpucijskog sajta Pištaljka za koji Radomirović radi i njegovog novinarskog rada u zaštiti uzbunjivača.

UNS ukazuje da se, nažalost, kampanji klevetanja priključio novinar BIRN-a Slobodan Georgiev koji je na Tviteru izneo neistinu da je Radomirović, kao urednik Pištaljke, znao da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Кrušika uhapšen, a da to nije objavio. Georgiev je ovu ozbiljnu optužbu izneo bez ikakvog dokaza, što je samo po sebi kršenje Кodeksa novinara Srbije.

Izvor:uns.rs, studiob.rs

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.