U Zrenjaninu se trenutno gradi 500 stanova, na više od 12 lokacija se planira kolektivna stambena izgradnja

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima obišao je danas gradilište u naselju “Mala Amerika”, gde se intenzivno gradi stambeni kompleks sa skoro 200 stanova, investitora “Maksimović – Gradnja” iz Zrenjanina. To je najveće gradilište objekata namenjenih višeporodičnom stanovanju u Zrenjaninu, a trenutno je u gradu aktivno sedam gradilišta, uz još nekoliko u pripremi, što zajedno čini oko 500 stanova u izgradnji. Veći deo prodat je unapred, uz rast cena nekretnina, ali i cena građevinskih parcela u vlasništvu grada. Radovi nisu prekidani ni tokom vanrednog stanja i ocenjuje se da epidemija izazvana koronavirusom ne bi trebalo da značajnije utiče na aktivnosti u tom građevinskom sektoru. 

Gradonačelnik Janjić rekao je da ovakav obim stanogradnje nije u Zrenjaninu zabeležen duže od tri decenije, i da je to najbolji pokazatelj ukupnih privrednih kretanja u gradu u poslednjem periodu. Podsetio je da tržište nekretnina u našem gradu u poslednjih deset-petnaest godina gotovo da nije postojalo.

– Danas je situacija potpuno drugačija, Zrenjanin je među gradovima u Srbiji sa ostvarenim najvećim prometom u toj oblasti i u gradu se trenutno gradi 500 stanova, a nisam siguran da li zainteresovani kupac može da nađe slobodan stan. Na više od 12 lokacija se planira kolektivna stambena izgradnja i veoma sam zadovoljan, jer je to pravi pokazatelj u kom pravcu ide grad. Zrenjaninci imaju poverenja u grad, u državu, dolaze investitori, i strani i domaći, preko pet hiljada radnih mesta je u prethodnom periodu otvoreno u Zrenjaninu i ovakav obim stanogradnje i ovakva gradilišta su sigurno rezultat i toga – rekao je Janjić nakon obilaska gradilišta.

Nebojša Maksimović, tehnički rukovodilac zrenjaninskog građevinskog preduzeća “Maksimović – Gradnja” d.o.o, kaže da će kompleks “Mala Amerika” imati 192 stana i raspolagati sa 500 kvadratnih metara poslovnog prostora.
– U prvoj fazi se useljava 80 stanova, a u narednim fazama postepeno će se dopunjavati taj broj do 192 stana. Nemamo nikakvih problema sa tržištem i uspevamo da prodamo sve stanove koje završavamo, a rok za završetak prve faze je jul mesec ove godine. Rok za završetak faze “2” je maj iduće godine, s tim što planiramo da to bude gotovo i ranije. Po završetku prve počinjemo izgradnju treće faze – objašnjava Maksimović i dodaje da će završetkom ovog kompleksa taj deo Zrenjanina, gotovo u centru grada, dobiti potpuno nov izgled i da će na prostoru nekadašnjih napuštenih magacina živeti 500-600 stanovnika. Najavio je i uređenje dela Gundulićeve ulice u zoni kompleksa, izgradnju novih trotoara i parking-prostora. 

Sa gradonačelnikom Janjićem u obilasku gradilišta danas su bili i njegov zamenik Saša Santovac, pomoćnik Duško Radišić i načelnik Odeljenja za privredu Gradske uprave Zrenjanin Goran Kravarušić,koje su sa radovima na gradilištu i planovima upoznali vlasnik i direktor “Maksimović – Gradnje”Dragomir Maksimović i tehnički rukovodilac Nebojša Maksimović. 

Osim dva gradilišta u “Maloj Americi”, u Gundulićevoj ulici, stanovi se trenutno grade na lokacijama u Obilićevoj ulici (investitor preduzeće “Jovanović” Zrenjanin), Jug Bogdana (“Biolektrik” Zrenjanin), Trgu Dositeja Obradovića (GIK “Banat” – Intergradnja), Ive Vojnovića (“AM Kapital invest” Zrenjanin) i Pančevačkoj ulici, u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. 

Grad je Programom otuđenja građevinskog zemljišta u 2020. godini opredelio 74 lokacije, mahom za porodično i višeporodično stanovanje, takođe Zrenjanin je uvršten među gradove u kojima će se, u saradnji s Republikom – Faza 2, graditi veći broj stanova za pripadnike službi bezbednosti, kao i još stanova za izbegla i raseljena lica. 

Sa 38 miliona evra ukupnog prometa na tržištu nekretnina u prošloj godini, Zrenjanin se nalazi u samom vrhu tabele u Srbiji, među prvih sedam gradova, a u jednoj analizi tržišta nekretnina u Beogradu, Zrenjanin je ocenjen kao grad koji će u budućnosti doživeti pravi građevinski bum, uz Beograd, Novi Sad i Kragujevac.  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga