Šta poskupljuje zbog usklađivanja s poreskom politikom EU?

Podeli:

Srbija će u procesu usklađivanja poreske politike sa EU morati da uvede PDV na kupovinu prvog stana, opremu za invalide, promet robe verskih zajednica i isporuku dobara za finalnu potrošnju u slobodnim zonama, a akciza će se uvesti na ugalj i koks i povećati na prirodni gas, rekao je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saša Ranđelović.

On je na promociji časopisa Fonda za razvoj ekonomske nauke „Kvartalni monitor“ rekao da je akcizni sistem u Srbiji uspostavljen 2001. godine i od tada je više puta menjan, ali će do pridruživanja Srbije EU morati da pretrpi znatne izmene.

„Osim što će se povećati akciza na prirodni gas, a uvesti na ugalj i koks, ta vrasta poreza na struju će se transformisati iz poreza koji se obračunava u procentu u odnosu na maloprodajne cene (ad valorem) u specifični kao fiksni iznos po kilovatu“, rekao je Ranđelović.

Harmonizacija Srbije sa poreskim sistemom EU, u okviru poglavlja 16, prema njegovim rečima predviđa i da se znatno povećaju akcize na duvan, sa oko 50 evra na 1.000 komada na 90 evra.

Dodao je da će se i akcize na alkoholna pića obračunavati ne po tipu pića, već prema sadržaju alkohola, a da će biti uvodena i akciza na alkoholna pića proizvedena u domaćoj radinosti.

Ranđelović je istakao da Srbija može da pregovara sa Evropskom komisijom o dinamici usklađivanja i o tranzicionom periodu u kome će biti zadržana određena akciza u nižoj stopi nego što je evropska.

„Bugarska je dogovorila da osim što je zadržala nižu akcizu na alkohol u određenom vremenskom periodu nije oporezovala najmanje proizvođače koji alkohol proizvode u domaćoj radinosti“, rekao je on.

Ukazao je i da će novina koju Srbija mora da uvede pre ulaska u EU biti i spuštanje limita za ulazak u sistem plaćanja PDV-a u kojem će morati da budu svi preduzetnici koji ostvaruju godišnji prihod iznad 600.000 dinara, umesto osam miliona.

 

 

 

 

 

Autor teksta:Beta

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga