Slovački list: Srpski radnici nepoželjni, jer su nepristojni i plaše stanovništvo

Podeli:

Srpski gastarbajteri u Slovačkoj, kojih je sve više, nepoželjni su kod stanovništva – pokazuje istraživanje slovačkog magazina „N“.

 

List „N“, koji je pretprošle godine vodio kampanju protiv muslimanskih izbeglica, na naslovnoj strani je napisao o Srbima: „Oni su hrišćani, ali i pored toga se njih plašimo“, a reč je o 6.000 gastarbajtera iz Srbije u mestu Galanta, za koje stanovništvo Slovačke kaže da su „nepristojni“ i noću „šetaju ulicama u čoporu“.
Jedan slovački sindikalac tvrdi i da srpskim gastarbajterima nedostaju higijenski standardi. Uz izjavu objavljen je i poster s natpisom „Prodavnica Tesko u Galanti je noću opasnija od geta u Bronksu – pravi Mogadiš“, prenose „Novosti“.
Bečki dnevnik „Prese“ je istražio na licu mesta stanje u Galanti, gradu od 16.000 stanovnika na 50 kilometara istočno od Bratislave. List ukazuje da se radi o novom fenomenu jer u Slovačkoj radi 35.000 stranaca pošto nedostaje radna snaga za fabrike koje su se preselile iz zapadne Evrope zbog jeftine radne snage.
Novinar lista „Prese“ kaže da se na ulicama prepoznaju srpski radnici po tome što „vuku prepune kese iz prodavnice“ i što su „bolje obučeni od stanovnika mesta Šala“. „Prese“ prenosi da se u smeštajima za gastarbajtere može pronaći kućni red sa zabranama na tri jezika, na kojima piše koliko košta njihovo kršenje, ali samo u srpskoj verziji se preti proterivanjem o sopstvenom trošku.
Novinar lista „Prese“ je obišao i mesta gde su bili smešteni gastarbajteri.
„Dograđeni su objekti uz stambene zgrade u kojima su za Božić uneti kreveti na sprat“, stoji u izveštaju austrijskog novinara. „Građani su mi kazali da su mogli da posmatraju Srbe kako spavaju, jer srpski stanari nisu imali nikakvu privatnost. Taj objekat je kasnije ispražnjen, nakon što su se žalili stanari stambene zgrade.“
Autor: Novosti/Foto: Pixabay

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga