Šesnaest dana aktivizma obeleženo u Savezu samostalnih sindikata za grad Zrenjanin i opštine

Podeli:

U prostorijama Saveza samostalnih sindikata za grad Zrenjanin i opštine obeleženo je „16 dana aktivizma“ u borbi protiv nasilja nad ženama. Naime, Sekcija žena SSS za grad Zrenjanin i opštine je u saradnji sa udruženjem za radna prava žena „Roza“, organizovala performans „Žene govore“ koji se bavi svedočanstvima žena koje su pretrpele neki oblik narušavanja radnih prava. Iako je „16 dana aktivizma“ period kada se ukazuje i bori protiv nasilja nad ženama, članice Sekcije žena SSS i udruženja „Roza“ htele su da stave akcenat na narušavanje radnih prava.

„Radna prava su jedna od osnovnih prava žena na čijoj zaštiti se mora aktivno raditi. Naš cilj je ekonomski jaka, nezavisna žena, jer samo kao takva ona može biti dovoljno osnažena da se bori sa ostalim oblicima diskriminacije ili mobinga, kao i porodičnim ili partnerskim nasiljem.“ – izjavila je Melanija Lojpur, članica Sekcije žena SSS za grad Zrenjanin i opštine.

Performans je članicama Sekcije žena predstavila Milica Lupšor ispred udruženja „Roza“, koja je naglasila da su svedočanstva sakupljena od žena iz 14 različitih sredina širom Srbije, ali da ona najpotresnija svedočanstva, nisu ni ušla u ovaj performans.

„Žene u malim sredinama nalaze se u bezizlaznom položaju, jer je reč o sredinama koje su veoma zatvorene i gde nemate puno sigurnih prostora. U takvim sredinama svi se poznaju i teško je pričati o zloupotrebama ženske radne snage. Takođe, žene u takvim sredinama u poziciji su da ne mogu da biraju, pa prihvataju najgore plaćene poslove i pristaju na teške i nehumane uslove rada. “ – rekla je Milica Lupšor.

Performans su izvele članice udruženja „Roza“ u prostorijama sindikata 28.11 2019 u 14 časova, gde su uglavnom prisustvovale članice Sekcije žena SSS, koje će u sklopu akcije „16 dana aktivizma“ u svojim radnim organizacijama podeliti brošure udruženja „Roza“ koje daje smernice ženama kako i gde da se obrate za pravnu pomoć, ukoliko se susretnu sa nekim oblikom ugrožavanja radnih prava, mobingom ili nasiljem. U sklopu brošura nalaze se i telefoni pravne službe Saveza samostalnih sindikata za grad Zrenjanin i opštine, na koji se sve zainteresovane žene mogu obratiti za pravne savete. Broj pravne službe Sindikata je 023/561500.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga