Santovac:Nema cisterni sa vodom,koristite javne bunare

Podeli:

Zrenjanin nema cisterne za snabdevanje pijaćom vodom, ali se kao alternativa mogu koristiti javni bunari kojih ima nekoliko, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Santovac je prilikom posete gradskoj Službi hitne pomoći rekao da Vojska Srbije u zrenjaninskoj kasarni ima jednu cisternu koja može pomoći u slučaju nestašice vode u vodovodu.

“To je jasan signal svima nama da moramo da radimo na kupovini cisterne koja će u svakom trenutku, jedna ili dve, biti na usluzi građanima. Žao mi je što ne možemo to da uradimo, ali to mora biti prioritet”, rekao je Santovac.

Predstavnici Javnog komunalnog preduzea “Vodovod i kanalizacije” rekli su da u Zrenjaninu postoji 27 javnih uličnih bunara i da će zbog vrućine u narednih nedelju dana sprovesti vanrednu kontrolu kvaliteta vode i o rezultatima obavestiti javnost.

Kako napominju, građani slabo koriste ulične bunare što nepovoljno utiče na kvalitet vode u njima, jer kad se bunari ne koriste, kvalitet vode se pogoršava.

“Zbog toga radnici ‘Vodovoda i kanalizacije’ više puta nedeljno obilaze ulične bunare i ispumpavaju vodu”, rekli su zvaničnici tog preduzeća.

 

cesma-bunar-voda_660x330

Ispravni bunari su obeleženi belom bojom na vrhu konstrukcije bunara.

Neispravni bunari – sa fekalnim i koli-bakterijama, isključeni su skidanjem ručke za pumpanje, a neispravni bunari sa ostalim bakterijama su u upotrebi (hlorišu se i ponovo proveravaju), a obojeni su zelenom bojom na vrhu konstrukcije.

Još 2004. godine zabranjeno je piti vodu iz zrenjaninskog vodovoda zbog povećane količine arsena.

Po najavama gradskih čelnika, Zrenajninci će zdravu pijaću vodu imati do kraja ove godine.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga