Rešavanje problema zrenjaninske kafilerije

Podeli:

Bivši gradski inspektor za ekologiju u Zrenjaninu Petar Ilić izjavio je da je potrebno zabraniti rad kafilerije u tom gradu. Kako je rekao, treba je zabraniti zbog jakog i neprijatnog mirisa koji se širi Zrenjaninom.

„Zrenjanin je grad smrada, a jedino rešenje problema jeste zabraniti rad kafilerije u tom gradu“, rekao je Ilić na sinoćnoj tribini o ekološkim i zdravstvenim posledicama koje nastaju zbog smrada iz kafilerije. On je rekao da su dosadašnja merenja pokazala da su mirisi u granicama normale iako se gradom širi karakterističan, veoma neprijatan „miris leša“.

Ilić je naveo i da je 2016. godine podneo krivičnu prijavu za privredni prestup protiv kafilerije „Prekon“ jer nisu izvršili merenja kako je to zakonom predviđeno i da je od suda zatražio da donese zaštitnu meru zabrane rada kafileriji na deset godina.

„Nije problem da vlasnik plati kaznu koja je od 1,5 do 3 miliona dinara, jer su mu prihodi veliki, i briga ga za smrad koji nas ubi“, rekao je Ilić.  Objašnjavajući proces rada u kafileriji Ilić je rekao i da je „akrolein“, koji se izdvaja prilikom prerade otpada iz klanica i uginulih životinja, osim izrazito neprijatnog mirisa i kancerogen.

„Svi mi koji udišemo taj smrad izloženi smo mogućnošću dobijanja raka ili postoji mogućnost da dobijemo taj rak i onda se čudimo zašto su tako u porastu malignih bolesti“, rekao je on.

Kako je naveo, očekuje se da sud uskoro donese odluku i da je na sudijama velika odgovornost jer, merenja koja se vrše pokazuju da je sve u granicama dozvoljenog, a iz kafilerije se i dalje širi nesnosan smrad. Ilić smatra da je problem što nijedan Institut iz Srbije nema licencu za merenje akroleina, već da se to mora raditi u Beču ili Pragu, a da u rešenju problema veliku odgovornost ima i gradska vlast. Tribini je prisustvovao i pomoćnih gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić koji je i predsednik Saveta mesne zajednice „Dositej“, dela grada u kome se građani najviše žale na neprijatne mirise.

On je izjavio da je na njemu najveća odgovornost jer s jedne strane živi u tom naselju, a s druge strane preuzeo je odgovornost da taj problem bude rešen i u nekoliko navrata vodio je razgovore sa direktorom kafilerije.

„Vi ne verujete, a ja apsolutno verujem, do kraja ove godine to će biti rešeno. Ja znam da se nešto rešava, a vi ne znate i s pravom se ljutite“, dodao je Radišić.

Na tribini koju je organizovao Zrenjaninski socijalni forum govorili su i građani koji su naveli da problem postoji dugi niz godina, da su u slučaju kafilerije nemoćni i sud i inspekcije, kao i da niko od nadležnih i gradskih vlasti nije želeo da taj problem reši.

Kafilerija u Zrenjaninu postoji od 1984. godine kada je počela sa radom u okviru Fabrike stočne hrane „Begej“, a u sastavu IPK „Servo Mihalj“ i bavi se preradom nemetalnih otpadaka i ostataka i proizvodnjom mesno-koštanog brašna i tehničke masti.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga