Radnike iz Srbije u slovačkim fabrikama tretiraju kao robove

Podeli:

Novinar nedeljnika „Nedeljnik“, objavio je priču o katastrofalnim radnim uslovima u „Samsungovoj“ fabrici u Slovačkoj, gde je ilegalno radio tri meseca.

Njegovo iskustvo objavljeno je u novom broju Nedeljnika uz konstataciju da bi posle ovog otkrića bilo realno očekivati reakcije Beograda, Brisela i Bratislave.
Kako navodi, iz Srbije put Slovačke, na rad u tamošnjim stranim kompanijama za mizerne dnevnice svakog meseca kreće na hiljade ljudi. Oni odlaze preko različitih agencija, i uz znanje slovačke države, različitih firmi iz Slovačke i Srbije, kao i velikih stranih kompanija koje posluju u toj zemlji, rade bez ikakvog ugovora, kao „turisti“, u turama od po tri meseca.
Radi se po 12 sati, za dnevnice dvostruko manje od zakonom propisanih u Slovačkoj, bez plaćene pauze i uz obavezno maltretiranje na poslu, ali i u smeštaju„, piše Nedeljnik.
Navodi se primer jedne fabrike Samsunga smeštene u opštini Galanta u kojoj radi više od hiljadu ljudi. A tu su i Jasplastik, FM Logistic, SHC, Fine DNS i desetine drugih u Slovačkoj. Navodno, čak 90% radnika u proizvodnji u tim fabrikama su građani Srbije.
Kako je moguće da kolone autobusa nesmetano prevoze hiljade ljudi iz Srbije svakog meseca kroz granične prelaze odvozeći ih u centar Evropske unije da rade bez ugovora o radu? Da li Ministarstvo rada ne zna, Centar za kontrolu migracija ne vidi, Carina, MUP, MIP?Jedini ugovor (vrlo nejasan) koji se potpisuje u autobusu pred polazak, jeste onaj sa Agencijom čija nadležnost se završava na granici sa Mađarskom. Odatle, ista agencija samo registrovana u Slovačkoj preuzima rukovođenje i raspoređuje radnike prema potrebama svake pojedinačne kompanije. Putnici u autobusima ne znaju u koji grad idu, gde će biti smešteni, gde i na kojem radnom mestu će raditi„, piše Nedeljnik.
Konstatuje se da kompanija Samsung (u ovom slučaju) po ceni jednog prosečnog televizora u maloprodaji može da isplati dnevnice za nekoliko stotina stranih radnika. Slovačkoj na ime poreza ostaje profit u državnoj kasi, a agencije uzimaju pare po svakom dovezenom čoveku.
Ceo tekst sa svedočenjem radnika u fabrikama u Slovačkoj i ekskluzivnim dokumentima i izvodima iz ugovora, možete pročitati u novom broju Nedeljnika, koji je od danas na kioscima.
Autor: Nedeljnik/Foto: Pixabay

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga