Ovo je DOBRA VEST za one koji već plaćaju ili planiraju da uzmu KREDIT ZA STAN

Ovo je DOBRA VEST za one koji već plaćaju ili planiraju da uzmu KREDIT ZA STAN

Foto: pixabay

Trenutno u Srbiji otplaćuje se 107.353 stambenih kredita. Od tog broja 89.669 je onih čije su kamatne stope vezane za promenu Euribora, tako da se njih najviše i tiče promena ove referentne stope, kao i onih koji tek nameravaju da podignu stambeni kredit.

– Kamatne stope za stambene kredite nikad nisu bile niže, a trenutno su na nivou ispod tri odsto za zajmove indeksirane u evrima – ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Ipak, iako su kamate veoma povoljne, ovi zajmovi beleže pad, a dva su razloga za to.

– Prvi, mala je zasićenost stanovništva tim pozajmicama. Drugi razlog je što je nizak standard građana koji ne mogu da odvoje novac za učešće, iako su kamate izuzetno niske i iznose tri odsto što nikad nije bilo, a i rate nisu visoke – ističe Veroljub Dugalić.

Euribor u minusu

Cenu kredita opredeljuje kamatna stopa koju čini fiksna marža i Euribor. Trenutno, marže se kreću od 2,5 do 2,9 odsto, dok Euribor ima negativnu vrednost i onaj na šestomesečnom nivou iznosi minus 0,278.

U prilog dužnicima ide i stabilna valuta, pa rate za indeksirane kredite u dinarima ne rastu već neko vreme.

Vrednost Euribora koja direktno utiče na cenu kredita indeksiranih u evropskoj valuti, kako podseća Branko Greganović, predsednik IO NLB banke, već je neko vreme negativna.

– Krajem ove godine, posle dužeg vremena, možemo da očekujemo njegov blagi rast, iako, na osnovu procena analitičara, procenjujemo da bi Euribor iz negativne vrednosti mogao izaći tek u 2020. godini. S tim u vezi, ne očekujemo ni neke značajnije promene kamatnih stopa na kredite indeksirane u evrima, koje su u proteklom periodu dostigle minimum. Zato je i ova godina povoljna kako za postojeće korisnike stambenih kredita, tako i za zaduživanje u evropskoj valuti, bilo da se radi o realizaciji ličnih planova građana zainteresovanih za kupovinu nekretnine na kredit, bilo da su u pitanju poslovni planovi, ako imamo u vidu da se pravna lica većim delom zadužuju u devizama – ističe Branko Greganović.

Dobro za kredite, loše za štednju

U Sosijete ženeral banci kažu da kada su u pitanju kamate na zajmove indeksirane u evrima, očekuju da će Evropska centralna banka (ECB) nastaviti da se bori da podigne inflaciju na održivi, i ciljani nivo od dva procenta, što bi značilo da će evro stope ostati dosta niske narednih godina, uz moguć postepeni oporavak.

– Treba uzeti u obzir da su evro stope trenutno oko svog istorijskog minimuma, i ne očekujemo da Euribor bude u plusu pre kraja 2018. godine, što je dobro za one koji imaju kredite, ali loše za one koji imaju štednju – ističu u Sosijete ženeral banci.

 

 

 

Autor:Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.