OVA 3 VOZILA NE OBILAZITE NIKAKO: Kazna je 30.000, a na punoj možete da zaglavite i zatvor

OVA 3 VOZILA NE OBILAZITE NIKAKO: Kazna je 30.000, a na punoj možete da zaglavite i zatvor

Ukoliko se krećete vozilom po putu i naiđete na kolonu od tri bicikla, po Zakonu o saobraćaju ne smete da ih sva tri odjednom preteknete iako je ispred vas isprekidana linija, jer biste napravili prekršaj „preticanje kolone vozila“, a kazna predviđena za to iznosi od 15.000 do 30.000 dinara!


Ukoliko to uradite, a ispred vas se nalazi puna linija, i sve to primeti policija, sledi vam zatvor od 30 do 60 dana i devet meseci zabrane upravljanja vozilom! Saobraćajni stručnjaci su složni da je ovo „nespretno“ definisano u zakonu i da ne bi trebalo da važe ista pravila za kolonu bicikala i automobila. Po definiciji, kolona je niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili se kreću jedno iza drugog istom saobraćajnom trakom u istom smeru i između kojih ne može bez ometanja ući drugo vozilo.

Zbunjujuće

– Kad bi pisalo „ne sme se vršiti preticanje kolone motornih vozila“, to bi bilo preciznije. Ali ovde piše samo uopšteno, to bi značilo da isti zakon važi i za preticanje tri automobila, ali i tri bicikla, da ne kažem troja kolica. Zakon je ponekad malo čudan. Evo još jednog primera – kod nas ne važi skoro nijedan saobraćajni znak! Zakonodavac je naložio da svaki saobraćajni znak bude postavljen pod uglom od 87 stepeni. To se u praksi uopšte ne poštuje. Prema tome, možda je samo pet odsto saobraćajnih znakova regularno i važeće – objašnjava profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić i dodaje da je zakon pun pravila koja naši ljudi ne razumeju i ne tumače dobro.

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da je korisno da se vozači podsete pravila.

Osvežiti znanje

– Ima slučajeva kada iskusni vozači imaju suprotstavljena mišljenja, pa u praksi dolazi do sudara. Na primer, imao sam situaciju da pitam dva vozača koje vozilo ima prednost u određenoj situaciji, i obojica su odgovorili da oni imaju prednost. Kada bi se oni u realnosti našli u takvoj situaciji, nastao bi sudar. Uvek dobro dođe, pa i ovako preko medija, da vozači malo osveže znanje.

PRAVILA KOJA VOZAČI ČESTO KRŠE

– Traktor ili drugo sporo vozilo na punoj liniji i na otvorenom putu zabranjeno je preticati

– Vozač sme da obiđe i na punoj liniji autobus koji stoji na stajalištu i prima putnike. O ovom pravilu vozači su najčešće u dilemi i često se može videti da čekaju iza autobusa

– Ukoliko se vozač kreće unazad, u rikverc, obavezan je da sve vreme drži uključene sve pokazivače pravca, to jest „sva četiri“

– Parkiranje na trotoaru je dozvoljeno samo ako ostane slobodan prolaz za pešake širine najmanje 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza.

 

 

 

Izvor:Kurir

3 Comments

  1. Pa po tom osnovu bi trebalo jasno po zakonu definisati rastojanje izmedju vozila u koloni,odnosno bicikla..jer kad se oni sabiju”tocak uz tocak”kako da ih “pojedinacno”preteknem…obidjem..

  2. Debilizam teski…Ne vredi vise voziti auto… Barem ne na nasim putevima…

  3. Idiotski zakoni se ne poštuju. Vrlo jednostavno. Potpuni ignore!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.