Određeni delovi Zrenjanina izgledaće potpuno drugačije

Podeli:

Iako februar mesec nije period kada se mogu očekivati obimniji radovi na gradilištima, u Zrenjaninu se ipak izvode radovi na nekoliko lokacija, a u toku je i raščišćavanje terena za dva gradilišta koja bi trebalo uskoro da značajno menjaju sliku tih delova grada. Prema površini, gradilište budućeg stambeno-poslovnog kompleksa u Gundulićevoj ulici, na mestu nekadašnje direkcije trgovinskog preduzeća “Prehrana” (“Banat”), biće ove godine jedno od najvećih u gradu, kada je u pitanju izgradnja te vrste objekata. Investitor je preduzeće “Maksimović-gradnja” d.o.o. iz Zrenjanina.     

 Trenutno je ovde u toku rušenje dva preostala magacina, koji su podignuti još krajem 19. veka, zajedno sa više objekata slične namene na obalama Begeja u blizini centra grada. Taj posao je kompleksne prirode, pa su na toj lokaciji i građevinske mašine i mehanizacija. Po rečima investitora, buduće zgrade biće dovoljno udaljene od okružnog zatvora i neće biti okrenute ka njemu, a gabariti objekata biće takvi da visinom ne nadmašuju sudsku palatu, prepoznatljivu vizuru grada Zrenjanina.  

 Pomenuti magacini najbolje se vide na jednoj arhivskoj fotografiji iz 1905. godine, u pozadini Malog mosta (podignut 1904. godine), i pored Reformatske crkve (iz 1891. godine), a pre početka gradnje zgrade suda (1906. godine). Fotografija je snimljena sa zgrade u kojoj je danas Narodni muzej.   

 Uklanjanje starih objekata u toku je i u Obilićevoj ulici, gde će biti izgrađen takođe stambeno-poslovni kompleks zrenjaninskog investitora “Jovanović” d.o.o. Objekat sa 40 stanova i poslovnim prostorom u prizemlju biće podignut na atraktivnoj lokaciji između Obilićeve ulice i Bulevara Milutina Milankovića (“Magistrale”), gde se nekada nalazio trgovinski objekat zrenjaninskog preduzeća “Ogrev”, a potom i kineska robna kuća “Jong”.  

 Građevinci su prisutni i na gradilištu nove stambene zgrade na Bagljašu koja svojim izgledom takođe menja ovaj deo grada i razlikuje se od svih ostalih zgrada te visine u najvećem gradskom naselju. Završavaju se radovi na fasadi zgrade, a uporedo s njima i radovi na enterijeru, tako da će novi stambeni objekat u Ulici dr Tihomira Ostojića 36, po čemu je i nazvan kao stambeni kompleks “36”, investitora “Home Interpoint” iz Novog Sada, uskoro biti spreman za useljenje.  

 Radovi tokom zime nisu prestajali ni na gradilištu stambenih objekata u Nušićevoj ulici, čiji je investitor preduzeće “Bioelektrik” iz Zrenjanina. U dva objekta istovetne spratnosti P+3+Pk biće ukupno izgrađena 54 stana. Lamela 1 biće stambeno-poslovni objekat, sa 28 stanova i 5 lokala, dok je lamela 2 namenjena isključivo stanovanju i imaće 38 stanova. Predviđen je i parking prostor sa 73 parking mesta, parkovska površina od 800 m2 i dečje igralište. 

 U industrijskoj zoni “Jugoistok-Ečka”, u čijem će delu 30. marta biti otvoreno najveće gradilište u Zrenjaninu, na lokaciji fabrike pneumatika “Linglong Tajr”, trenutno se gradi proizvodni pogon  lokalnog preduzeća, “Agrounije” d.o.o. iz Mužlje. To preduzeće na parceli od 5.000 kvadratnih metara, neposredno uz prodajni salon “Ćirkoma”, podiže halu za proizvodnju mikro-zalivnih sistema i folija za plastenike.“Agrounija” d.o.o. posluje od 2003. godine i bavi se proizvodnjom i distribucijom sistema za navodnjavanje, spoljnih, unutrašnjih i streč folija za plastenike, svih vrsta zaštitnih mreža.   

 Jedno gradilište nalazi se i u naselju “Putnikovo”, a u pitanju je kompleks predškolske ustanove – novi dečji vrtić, bruto površine 742,62 m2. Vrtić se gradi na parceli površine 2448,34 m2, na prostoru između ulica Rajka Rakočevića, Vojvode Stepe i Kočićeve. Glavni ulaz u budući objekat biće iz Ulice Rajka Rakočevića.  

 Sudeći po ovim slikama sa gradskih ulica, gradu Zrenjaninu predstoji intenzivna građevinska sezona, a nekoliko projekata, bilo da su u stambeno-poslovnoj ili privrednoj sferi, svojim obimom i značajem svakako prevazilaze lokalne okvire.   

Izvor,foto: zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga