Novine u školama koje će uticati na zdravlje dece

Podeli:

Učenici više neće moći da budu oslobođeni fizičkog vaspitanja.

Za one koji zbog bolesti nisu u stanju da rade vežbe, predviđeno je da rade prezentacije ili na drugi način, u skladu sa mogućnostima, učestvuju na času.
Učenici petog razreda osnovne škole, ubuduće će imati dva časa fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po sportskih aktivnosti, navode u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja koji radi predlog nastavnog plana i programa.
Škola je u obavezi da realizuje taj čas i po sportskih aktivnosti, u skladu sa svojim mogućnostima. Sportske aktivnosti se neće posebno ocenjivati, već će uticati na ocenu iz fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. U okviru fizičkog vaspitanja biće uvedeno i zdravstveno obrazovanje, a predmet će se zvati fizičko i zdravstveno vaspitanje.
„U okviru tog predmeta, učiće se o zdravim stilovima života, pravilnoj i zdravoj ishrani.Neće biti obuhvaćeno reproduktivno zdravlje, jer će se o tome učiti u okviru biologije“, kažu u Zavodu.
Za mlađe osnovce svakog dana u školama 15 minuta vežbi. Protokol povodom pokretanja projekta „Pokrenimo našu decu“, koji predviđa uvođenje 15 minuta fizičke aktivnosti za učenike od prvog do četvrtog razreda svih 1.206 osnovnih škola u Srbiji u cilju prevencije lošeg držanja, deformiteta kičme, gojaznosti i neaktivnosti kod mlađih učenika, potpisan je danas u Beograd .
Protokol su potpisali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta i Akva Vive.
Čak 70 odsto đaka u Srbiji je nedovoljno fizički aktivno, svaki četvtrti je gojazan, a svaki peti ima loše držanje, istaknuto je nakon potpisivanja Protokola.
Podsetimo da je bilo najavljeno da đaci časove fizičkog imaju svakodnevno, da će sportske aktivnosti biti uvedene tri puta nedeljno i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje, od čega se odustalo. Ideja je bila da đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole počnu sa svakodnevnim fizičkim vežbanjem, po 15 minuta. Sličan pilot projekat već se sprovodi u jednom broju osnovnih škola.
Takođe, deo ove ideje čini i vraćanje sala za fizičko – učenicima.
Podsetimo i na to da su prošle nedelje objavljeni rezultati istraživanja, koju su poražavajući, a koji pokazuju da se svako drugo dete u Srbiji teško penje stepenicama do drugog sprata usled nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane.
Autor: agencije/021

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga