NBS uvela nova pravila menjačnicama koje se odnose na prodaju i kupovinu evra!

Podeli:

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici doneo je odluku da se ograniči raspon kurseva dinara prema evru u menjačnicama.

Ovom odlukama ograničen je najniži kupovni kurs, odnosno najviši prodajni kurs koji ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu primenjivati prilikom otkupa, odnosno prodaje efektivnog stranog novca, evra, i to na plus-minus 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru koji važi na taj dan.

Doneta je Odluka o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i načinu rada deviznog tržišta i Odluku o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova, a primenjivaće se od 1. januara 2019. godine. 

U kursnoj listi ovlašćenog menjača i javnog poštanskog operatora kupovni kurs po jedinici strane valute, evra, ne može da bude niži od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto, odnosno prodajni kurs ne može da bude viši od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto.

Cilj ograničenja je, kako navode, da utiče na slučajeve gde su, usled nedostatka tržišne konkurencije, uočena veća odstupanja kupovnog, odnosno prodajnog kursa ovlašćenih menjača u odnosu na kurseve koje toga dana primenjuje većina ostalih ovlašćenih menjača.

„Takva odstupanja, po pravilu, se beleže na pojedinim specifičnim menjačkim mestima (npr. aerodrom, benzinske pumpe, tržni centri), gde nedostatak konkurencije omogućava ovlašćenim menjačima da prilikom otkupa efektivnog stranog novca – evra, primenjuju znatno niži, a prilikom prodaje efektivnog stranog novca – evra znatno viši kurs u odnosu na uobičajene kurseve koje na taj dan primenjuju ovlašćeni menjači na drugim menjačkim mestima, gde postoji tržišna konkurencija“, navodi NBS.

Prilikom donošenja ovih odluka, Narodna banka Srbije navodi da je imala u vidu podatke koji ukazuju da najveći procenat ovlašćenih menjača prilikom otkupa, odnosno prodaje efektivnog stranog novca – evra primenjuje kupovne, odnosno prodajne kurseve koji se kreću u rasponu koji je uži od plus minus 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru za taj dan.

Zbog toga, kako dodaju, ovo ograničenje neće uticati na poslovanje najvećeg broja ovlašćenih menjača, kao ni na menjačke poslove javnog poštanskog operatora.

 

 

 

Autor: Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga