Meštani Melenaca pokrenuli peticiju protiv naseljavanja migranata i raseljenih Srba s Kosova

U Melencima nadomak Zrenjanina pokrenuta je peticija protiv naseljavanja migranata i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije u to vojvođansko selo, koja se potpisuje u lokalnim kafićima, a planira se i pohod “od vrata do vrata”.

Zašto peticija?

Melenčani tvrde da je u tom selu nadomak Zrenjanina prethodnih par nedelja počeo masovni otkup kuća koje se dodeljuju raseljenim licima i da se to desilo praktično “preko noći’”.

Foto: Facebook “Selo Melenci”

Tvrde da “nemaju ništa protiv bilo koga”, ali da bi sve to trebalo da se radi “planski te da je zato pokrenuta ova peticija jer se brinu za svoju sigurnost”.

Upitani da objasne zašto se brinu za svoju sigurnost, Melenčani kažu da se povećao broj krađa od kada su u tom mestu naseljene neke porodice sa Kosova i Metohije.

– Učestale su krađe. Nestaje nam meso iz pušnica, alat iz radionica, pa čak i veš sa štrikova u dvorištima. Jednostavno, plašimo se da to ne preraste u masovnu pojavu i ne dovede do mnogo većih posledica – priča jedan Melenčanin koji nije želeo da precizira koje su to veće posledice.

Policija: Nije povećan broj krađa

Kako Blic nezvanično saznaje, u Policijskoj upravi Zrenjanin poslednjih nekoliko meseci nije povećan broj prijava krađa, uništavanja imovine niti sličnih krivičnih dela na području Melenaca.

Vlada Srbije godinama putem konkursa obezbeđuje sredstva za kupovinu seoskih domaćinstava, nabavku građevinskog materijala i drugih potrepština kako bi stambeno zbrinuli izbeglice i interno raseljena lica.

Konkursi realizuju se putem Komesarijata za izbeglice, pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima i lokalnih samouprava.

Izvor: Blic

Foto: Wikimedia Commons/Stebunik

 

Loading Facebook Comments ...

3 Comments

  1. Tako je bilo i kad su se izbeglice devedesetih naselile u mala mirna sela u kojima su do tad uglavnom zivele nacionalne manjine. Sela mirna da mirnija ne mogu biti, cista, lepo uredjena sa mahom starijim stanovnistvom, a onda su sa pridoslim stanovnistvom pocele ucestale svadje, prostakluk, kradje, cak je i zvono sa crkve u jednom selu ukradeno. Jeste, treba biti otvorenog srca i gostoprimljiv, ali sta cemo ako su nove komsije agresivne i proste?

  2. Dabogda I vi postali izbeglice, imate pa nemate.

    1. Sram te bilo!Primili su vas mestani gostoprimivo a ti kunes!Imate veca prava od nas rodjenih ovde i niste zadovoljni.Hrani guju da te ujede…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.