Kompanija koja je izgradila postrojenje za prečišćavanje vode podnela tužbu protiv Ministarstva zdravlja

Kompanija koja je izgradila postrojenje za prečišćavanje vode podnela tužbu protiv Ministarstva zdravlja

Nakon više meseci, od kad su ispunjeni svi zahtevi i standardi postrojenja za prečišćavanje vode kompanija “Gruppo Zilio” podnela je tužbu protiv Ministarstva zdravlja. Sopštenje prenosimo u potpunosti:

“Obaveštavamo javnost da smo 29/12/2017 godine posle šest (6) pokušaja da stupimo u kontakt sa predsednicom Vlade Srbije, podneli tužbu protiv Ministartsva zdravlja. Iako smo pokušali da na prijateljski način napravimo dogovor da se povuče rešenje izdato od strane Ministarstva u tome nismo uspeli.

U čijem je interesu da fabrika vode ne radi i da gradjani Zrenjanina ne dobiju čistu vodu posle 14 godina?

Neshvatljivo je da Vlada Srbije ne rešava problem nastao dijametralno suprotstavljenim mišljenjima I tumačenjima Zakona kao I to koje su njihove nadležnosti. Čak ni na dopis naših inostranih partnera koji su ulozili 3,5 mil evra u ovaj posao nema odgovora Premijerke. Posle gotovo 5 meseci nerada investitor je, ne svojom krivicom, pretrpeo ogromne gubitke koji se svakim danom uvećavaju zbog potpune nezainteresovanosti administracije da ovo pitanje reši.

Investitor je ulozio sopstvena sredstva kao i sredstva iz kredita ERSTE Banke u izgradnju fabrike na raspis javne nabavke JKP VIK Zrenjanin. Javnu nabavku je odobrila Direkcija za javne nabavke kao i sama Vlada Srbije izdavsi AOFI garanciju da bi ta ista Vlada sada zatvorila oči i uši na rešenje Ministarstva zdravlja da investitor ne može da se bavi delatnošću prečišćavanja vode i pored toga što Ministarstvo Gradjevinarstva pod čijom su nadležnosti komunalne delatnosti, napisalo da može. Kakav je ovo signal za strane i domaće investitore?

Neshvatljivo je da Ministarstvo zdravlja čija je dužnost da vodi brigu o zdravlju svih gradjana (uključujući i gradjane Zrenjanina), tumačeći zakon kako oni zele, ne dozvoljava da se pitka čista voda posle 14 godina pojavi na česmama gradjana, već radije zadržava zabranu i mimo pozitivnog rešenja drugog Ministarstva. Pa šta je preče zdravlje ili administartivne zavrzlame?

Nadležnima u Vladi Srbije kao i u Gradu smo uputili dopis da je nakon 3 meseca stajanja oprema koja je veoma osetljiva na temperaturne razlike (keramički filteri, membrane reverzne osmoze kao i jonoizmenjivačka smesa) u režimu kada postrojenje ne radi u opasnosti da se trajno uništi/ošteti, čime bi se izazvale nesagledive posledice i višemilionska šteta.

U medjuvremenu je ambasador našeg ino partnera zatražio sastanak sa predsednikom Vučićem kako bi mu predstavio problem i zatražio brzo reagovanje i rešavanje nastalog problema koji je nastao ne zaslugom investitora već drugih činilaca.

Predloženo je održivo rešenje Gradskim vlastima i nadamo se da će se to najkasnije u toku sledeće nedelje rešiti. Na Gradskim vlastima je sada da pokažu da mogu sami da odluče(da postave interes gradjana ispred politike) i da ovo pitanje reše i da gradjanima najzad poteče pitka voda u roku od 3 dana od dana postignutog dogovora. Ukoliko do dogovora ne dodje,ne vidimo drugi način već da pokrenemo tužbu protiv nadležnih i na taj način zaštitimo svoja prava i imovinu”, navodi se u saopštenju, koje je napisao Nenad Obradović, direktor kompanije Gruppo Zilio doo Beograd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.