Ko ne dođe na pregled, gubi pravo na lečenje

Podeli:

Ukoliko se usvoji Nacrt novog zakona o zdravstvenom osiguranju, oni koj se ne odazovu preventivnom pregledu nekoliko puta, izgubiće pravo na lečenje o teretu države.

lekari
Pomoćnica ministra zdravlja Slađana Đukić izjavila je da je Nacrtom novog zakona o zdravstvenom osiguranju akcenat stavljen i na skrining programe – preventivne preglede, za sve građane. Troškove će snositi RFZO za osigurana lica, a za one koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu troškove će snositi država.

Za one koji se ne odazovu na poziv za preventivni pregled nekoliko puta, a ne opravdaju izostanak, gube kasnije pravo na lečenje te bolesti o teretu države, ali samo u slučaju da obole do sledećeg ciklusa pozivanja na skrining preglede.

Pomoćnica ministra kaže da su sankcije predviđene kako bi se na neki način apelovalo na građane da se odazivaju na skrining preglede, koji su važni da bi se predupredilo obolevanje od najtežih vrsta bolesti.

„Građani se ne sankcionišu ako se ne odazovu na prvi poziv, već ukoliko se ne odazovu na više poziva za skrining program i tek tada gube pravo na lečenje ukoliko obole od te bolesti za koju je organizovan preventivni pregled“, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, građanima se ostavlja mogućnost da se više puta odazovu pozivu ili opravdaju izostanak ukoliko su sprečeni, a u suprotnom gube pravo na lečenje.

Tokom boravka u inostranstvu predlog je da Republicki fond za zdravstveno osiguranje plaća troškove hitne medicinske pomoći pružene u inostranstvu, u slučaju da pacijent pre odlaska na put nije nabavio potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite.

 

 

 

 

Autor: MONDO/Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga