Kap koja je prelila čašu – Opozicija se ujedinila oko problema vodosnabdevanja u Zrenjaninu

Problem ispravne vode za piće ujedinio je danas gotovo sve opozicione stranke i građanska udruženja u Zrenjaninu.

Ujedinjena opozicija je dala saopštenje za javnost

Svi zajedno iskazuju zabrinutost za trenutno stanje, ali i spremnost za učestvovanje u rešenju problema.

-Svi su upoznati sa onim šta se dešavalo u prethodnom periodu, navode predstavnici opozicije. Od momenta sklapanja ugovora sa Vaserthenikom, preko njegovog raskidanja, sklapanja ugovora sa Zilio grupom i obaveze da projekat bude okončan još 2015. godine, pa do današnjeg dana kada problem nije rešen a ugovor se ispostavio kao pravno ništavan, odnosno da privatni partner, kako je ugovorom definisano, nema pravo da se bavi ovim poslom i da shodno zakonu ne može dobiti dozvolu za rad!

Mnogo puta do sada, od strane lokalne vlasti su stizale izjave u prezentu, kao da je problem već rešen, a danas – 3 godine kasnije nam se nameće kupovina postrojenja i to direktnom pogodbom.

Pri tome, građani nisu upoznati sa činjenicom da li postrojenje funkcioniše, da li je voda iz tog sistema zaista ispravna, ni kako je postrojenje građeno, ni da li je kompletno završeno, da li su svi elementi novi ili ima i polovnih delova…Ne postoje ni informacije o tome kako će se postojenjem upravljati, kako će se tretirati nusproizvodi prečišćavanja, gde će se odlagati mulj…

U saopštenju se takođe navodi da je sadašnja situacija rezultat pogrešnih odluka aktuelne lokalne vlasti i kako bi ovim slučajem trebalo da se pozabave i nadležna tužilaštva.

Ovim putem, opozicija Zrenjanina obaveštava javnost da su se pismeno obratili nadležnim organima Grada Zrenjanina sa zahtevom za uvid u sve ono što je ugovorima i aneksima definisano, kao i sa zahtevom za odgovore na sva gore postavljena pitanja. Nikakav odgovor za sada nije stigao, a bez tih odgovora nema prostora za bilo kakvo odlučivanje. – Navodi se u saopštenju Ujedinjene opozicije Zrenjanina.

Loading Facebook Comments ...

1 Comment

  1. Voda je i pre izgradnje postrojenja bila zdravstveno ispravna, mada je taj kvalitet bio na minimumu parametara koje zahteva Pravilnik. Ujdurma oko zabrane vode za pice nastala je kao rezultat drustvene klime u kojoj je bilo moguce da lobisti fabrika vodu u Srbiji, lokalni politicari i potkupljeni strucnjaci proglase tu vodu nebezbednom za pice, sto je netacno. Izgradjena “fabrika” vode da bi imala smisla i funkcionisala celishodno,zahteva resenje, znatno poboljsanje i rekonstrukciju, jos dva elementa a to je sektor vodosnabdevanja tj.eksploatacije podzemne vide i sektor distribucije vode.
    Ako se tako uradi voda ce biti znatno viseg kvaliteta, figurativno receno ako smo do sada vozili staru rusku lada sada cemo voziti novi opel insigniju. Ali ako se pomenuta dva segmenta ne urade onda ce mo voziti isto luksuzni auto ali sa probusenim rezervoarom i prljavim gorivom pa ce nam voznja biti i skupa i rizicna. Potrebno je jos bar toliko para koliko je ulozeno da to bude kako treba. A nema dzabe kako je rekao jedan visoki drzavni cinovnik, sve mora da se plati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.