Izveštaj o radu Komisije za izradu godišnjeg programa

Podeli:

Gradsko veće grada Zrenjanina je na sednici održanoj 7. Marta 2013. godine donelo Rešenje o obrazovanju i imenovanju Komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u gradu Zrenjaninu za 2013. Godinu, dok je komisija za licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta formirana je septembra meseca 2012. godine.

Komisija za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta je formirana na period od godinu dana, što predstavlja jednu od mera zaštite poljoprivrednih proizvođača. U ranijem periodu period je bio na četiri godine, što je prednost davalo samo nekolicini samoprozvanih tajkuna u oblasti poljoprivrede. Radom na ovakav način, detaljnim pristupom i analizom svake katastarske opštine, mogućnosti za usitnjavanje parcela i dodela istih obično meštanima određene K.O. – nije bilo. A upravo to je bila praksa prethodnih komisija. Važno im je bilo udovoljiti nekolicini društava i pojedinaca, a na štetu nanetu malim proizvođačima nisu obraćali pažnju. Pominjali smo svojevremeno niz primera  kao što je slučaj u Banatskom Despotovcu sa AD Banatski Despotovac“,  ili slučaj Lukićevo gde je na insistiranje pokrajinske vlasti uz odobrenje Ministarstva  poljoprivrede (na čijem je čelu bio Dušan Petrović), dato zemljište Institutu za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada na korišćenje, bez naknade i to na period od deset godina! Samo ovim postupkom grad Zrenjanin je oštećen za oko dva miliona dinara na godišnjem nivou.

ravnica-njiva-njive-oranice-prolecni-radovi-poljoprivreda-zemlja-paori-tanjug-jaroslav-pap-jpg_660x330
foto: tanjug jaroslav pap

Podsetiću vas i na slučaj PKB, Čenta. Prvi put od kada postoji licitacija državnog zemljišta (2006.god), ova Komisija je uspela da od grada Beograda i PKB korporacije povrati zemljište i isto tako prvi put omogući proizvođačima iz Čente da učestvuju u licitaciji i obrađuju zemlju koja se nalazi na teritoriji K.O. Zrenjanin, što direktno utiče na povećanje zrenjaninskog budžeta (reč je o 1700 hektara odnosno 255.000,00 evra od kojih 40% ostaje u budžetu grada Zrenjanina, i po trećina odlazi u pokrajinski i republički budžet). Podsetiću, Privredni sud u Zrenjaninu je 5. Aprila odbacio tužbe PKB-a protiv Republike Srbije i grada Zrenjanina, podnetu zbog ometanja državine na području katastarskih opština Čenta i Perlez.

Da bi se izbegle ovakve i sve druge nepravilnosti, novoformirana Komisija je temeljno pristupila radu 6. Marta 2013. godine počevši od –

  • Potraživanja listova nepokretnosti iz RGZ, katastar Zrenjanin, potom je usledila
  • Analiza listova nepokretnosti i formiranje liste parcela državnog poljoprivrednog zemljišta,
  • Analiza zahteva za davanje u zakup ovog zemljišta po osnovu prava prečeg zakupa, zatim
  • Grupisanje parcela u licitacione grupe i njihovo obeležavanje
  • Određivanje licitacionih grupa za davanje u zakup po osnovu prava prečeg zakupa
  • Numeracija licitacionih grupa, potom
  • Identifikacija svih spornih parcela, kao i
  • Izrada statističkih tabela

Pronađeno je oko četiri hiljade hektara državnog zemljišta koje do sada nije bilo licitirano, ali jeste bilo obrađivano od strane onih koji su danas nezadovoljni glasnogovornici. Umesto u njihov džep, oko šesto hiljada evra završilo je u budžetu grada Zrenjanina. Izvršena je naplata potraživanja od „Dijamant agrara“ za korišćenje zemljišta i to vansudskim poravnanjem. „Višnje Tomaševac“ su prvi put učestvovale na licitaciji. Dakle, niz je primera lošeg poslovanja prethodne, koje je ova Komisija uspela da otkrije i povrati ih u proces legalnog učešća na licitaciji.

Nakon svega, nakon obavljenog posla, budžet grada Zrenjanina Komisija je uvećala za 760 hiljada evra. Prva je u Srbiji upravo zrenjaninska Komisija uradila Program, kao i uspešan prvi krug licitacije. Trenutno tim radi na otkrivanju još oko tri hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koji obrađuje „neko drugi“.

Naknade članovima komisije o kojima se bruji prethodnih dana u medijima i društvenim mrežama predstavljaju bruto iznose i odnose se na period od dvanaest meseci.

U daljem tekstu je tabelarni prikaz rezultata rada komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u gradu Zrenjaninu, i to od 2006.godine od kada je prvi put formirana:

Godina

Zemlja u hektarima

Ukupan prihod

2006/7

6249

992.448,00 EUR

2009

2327

+ 2006.god

269.035,00

ukupno – 1.261.483 EUR

2010

1014

+ 2006.god

77.000,00 EUR

ukupno – 1.338.483 EUR

2011

659

+ prethodno

5.200,00 EUR

1.348.883,00 EUR

2012

13017

1.861.815,00 EUR

2013

15721

221.245.340,00 din.

Uočava se jasna razlika u broju hektara prvenstveno, i to je posledica kvalitetnog rada današnje Komisije koja je do sada otkrila oko 2700 hektara, i uskoro će izaći sa informacijama o otkrivanju još državne zemlje koja postoji, ali se, iz samo maloj grupi poznatih razloga, ne stavlja na licitaciju. Naslućujete i sami, da je reč o istim onima koji danas šire neistine o Komisiji jer im takav način rada ne odgovara.

Kao što je navedeno u tabelarnom prikazu, 2012. godine ostvaren je prihod  veći za 512.932 evra u odnosu na period pre, dok je u 2013. godini taj iznos, a time i budžet grada Zrenjanina bogatiji za 591.865 evra – i to samo u prvom krugu licitacije. Na raspolaganju je 15721 hektar, a izlicitirano je 8415 hektara. Nakon drugog kruga licitacije preostalih 7306 hektara koja se očekuje početkom februara, budžet će biti još bogatiji.

Kako su prirodni resursi ograničeni, a zemlja je upravo to, nije moguće sakriti je u nekakvu ostavu. Bilo je potrebno samo formirati komisiju koja će zaista raditi svoj posao kao što je ova, koja neće odustati dok ne oslobodi ni poslednji hektar državne zemlje i vrati je u ruke poljoprivrednim proizvođačima – gde i pripada.

Sporne dnevnice mogu biti sporne samo onima koji više neće biti u prilici da vrše malverzacije na polju poljoprivrede.

Članovi Komisije su prilikom izrade Programa, konkretno statističkih tabela koje su njegov sastavni deo, izvršavali niz poslova i zadataka:

  • Pregled površina poljoprivrednog zemljišta po kastarskim opštinama i kulturama,
  • Pregled površina poljoprivrednog zemljišta po oblicima svojine
  • Pregled površina poljoprivrednog zemljišta po klasama i kulturama
  • Korisnici državnog zemljišta
  • Plan prihoda sopstvenog učešća
  • Program uutvrđivanja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta
  • Izveštaj o ugovorima o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po prethodnim programima
  • Korišćenja bez plaćanja naknade
  • Predloženi su brojevi javnog nadmetanja po pravu prečeg zakupa – infrastuktura
  • Predloženi su brojevi javnog nadmetanja po pravu prečeg zakupa – stočari
  • Zbirna tabela je urađena
  • Organizovani su sastanci sa licima koja su stekla pravo prečeg zakupa državnog zemljišta na osnovu uzgoja životinja i infrastukture
  • Usledila su potpisivanja izjava o prihvatanju ponuđenih javnih nadmetanja od strane Komisije
  • Imali smo niz sastanaka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
  • Istom Ministarstvu smo podneli zahtev za saglasnost
  • Nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za zemljište, Gradsko veće grada Zrenjanina je 6. juna 2013. godine usvojilo Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2013. godinu na teritoriji grada Zrenjanina.

Naposletku, nakon detaljnog izveštaja, nije teško zaključiti da sve što je do javnosti stizalo proteklih dana a što je u vezi sa radom Komisije za licitaciju državnog zemljišta i Komisije za izradu godišnjeg plana, predstavlja veliku neistinu i ništa drugo. Nisu slučajno navedene dve komisije, jer tabela neistina kojom su se okitili nezadovoljni, prikazuje upravo bruto prihode – očigledno pažljivo biranih članova komisija.

Svetozar Stefanov,
potpredsednik Komisije za izradu godišnjeg plana

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga