Izložba “Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu” – traje do 4. aprila

Izložba “Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu” – traje do 4. aprila

U holu Narodnog muzeja Zrenjanin trenutno možete pogledati izložbu „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu” autora dr Dragoljuba Ackovića.

Zrenjanin
Izložba „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu”

Po rečima autora postavke, dr Dragoljuba Ackovića, izložba „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“, koja je organizovana povodom stote godišnjice od završetka Velikog rata, prva je i jedina izložba takve vrste u Srbiji, a vrlo moguće i u svetu.

Izložbu čini preko 150 originalnih artefakata, koji se prvi put zajednički izlažu na jednom mestu. U pitanju su dopisnice, odnosno fotografije Roma iz različitih krajeva sveta u periodu od 1914. do 1918. godine, koje su delo brojnih vojnih fotoreportera, ali i nekolicine civilnih fotografa.

Ovi artefakti ilustruju život i stradanje Roma u toku Velikog rata i vrlo su značajan izvor primarne građe za izučavanje istorije, kulture i položaja ovog naroda u tom periodu.

Izložba će trajati do 4. aprila 2018, a postavka obuhvata 150 dopisnica, odnosno fotografija, Roma iz različitih krajeva sveta u periodu od 1914. do 1918. godine, koje ilustruju život i stradanje Roma u toku Velikog rata.

Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, ova postavka će se naći u Romskoj umetničkoj galeriji u Beogradu, a tokom proleća i leta planirane su postavke ove izložbe u nekoliko gradova u inostranstvu.

Izvor: Narodni muzej Zrenjanin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.