Država planira da za prvo dete daje od 300.000 do 350.000 dinara

Država planira da za prvo dete daje od 300.000 do 350.000 dinara

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navodi da će u narednom periodu u pronatalitetnu politiku biti uloženo preko 200 miliona evra, pre svega kako bi se omogućila vantelesna oplodnja za sve zainteresovane parove.

Namera je da se u naredne dve godine poveća i jednokratna pomoć za prvo dete sa današnjih 100.000 na 300.000 ili 350.000 dinara. Takođe ove godine dodeljena su sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je 150 miliona više nego prošle i pet puta više nego 2017. godine“, objašnjava Gojković. Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da Rusija u svojim odnosima u svim svojim delatnostima na međunarodnom planu misli o porodičnim vezama, o prosperitetu i države pa i svake porodice. “Veoma je važno da program ‘Svetost materinstva’ radi da bismo uspostavili porodične veze, porodičnu tradiciju na temelju tradicionalnog pojma. I ovo je jedino rešenje socijalnih, pa i demografskih problema koji sada predstavljaju jedan od najvećih izazova svima“, kaže ambasador Ruske Federacije u Beogradu. Finansijsku pomoć za mere populacione politike, u protekle tri godine, dobila je 161 opština.  “Iako je merna jedinica u demografiji decenija, raduje nas i ohrabruje vest da se u prvih deset meseci ove godine po prvi put u Srbiji rodilo 612 beba više u odnosu na isti period prosle godine“, rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.

 Više razumevanja za porodične obaveze zaposlenih, očekuje se i od poslodavaca. Fleksibilno radno vreme, na primer, omogućilo bi roditeljima da lakše usklade posao i roditeljstvo. 

To je nešto što svakako možemo da učinimo. Što naše društvo ne košta ništa, s jedne strane pruža mogućnost rukovodiocima da bolje angažuju radno vreme, da budu produktivniji da radnici budu zadovoljniji, a da u toj sveri materinstvo izađe u susret mladim roditeljima“, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

 Srbija je domaćin dvodnevnog međunarodnog foruma “Svetost materinstva”, posvećenog porodici i izazovima sa kojima se ona danas suočava. 


Autor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.