Bitne informacije o ukidanju vanrednog stanja

Podeli:

Očekuje se da će večeras biti poznato kada će biti ukinuto vanredno stanje u Srbiji, a to će saopštiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vanredno stanje uvedeno je u Srbiji 15. marta, a od tada je sprovođena delimična zabrana kretanja, dok je starijima od 65 godina, odnosno 70 u seoskim naseljima zabranjen izlazak iz kuća.

Policijski čas je na snazi u Srbiji od prvog dana vanrednog stanja, ali se vreme zabrane izlaska menjalo – prvo je bilo zabranjeno od 20 časova do pet ujutru biti van, a onda je zabrana produžena.

Najduži policijski čas sproveden je tokom vaskršnjih praznika, kada je bilo zabranjeno izaći napolje čak 84 sata.

Zatvorene su škole, vrtići i fakulteti, od 17. marta počela je nastava na daljinu za osnovce, a 23. mart bio je prvi dan onlajn nastave za srednjoškolce.

Stupanjem na snagu vanrednog stanja zatvorene su državne granice osim za državljane, diplomate i strance koji imaju boravišnu dozvolu, da bi proglašenjem epidemije 20. marta granice bile potpuno zatvorene za putnički saobraćaj.

Aerodromi su zatvoreni za putnički saobraćaj, a u državu se moglo ući samo specijalnim letovima Vlade, ali je za one koji su stigli u Srbiju najpre važio karantin od 14 dana, da bi kasnije bio produžen na 28 dana.

Od 20. marta je ukinut i javni međugradski prevoz u Srbiji, a u Beogradu javni prevoz dva dana kasnije potpuno je ukinut.

Bio je dozvoljen jedino rad prodavnica sa prehrambenom robom i apotekama, kao i restoranima koji su dostavljali hranu.

Najpre je bilo zabranjeno okupljanje više od petoro ljudi, da bi kasnije to važilo za dve osobe, a propisana distanca je dva metra.

Otkazani su svi javni skupovi, kao i sportski događaji.

Koronavirus pomerio je i parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 26. april.

Srbija je počela dnevno da testira na koronavirus više od 3.000 ljudi, da bi taj broj poslednjih dana bio čak 5.000.

Prema podacima koji su danas objavljeni, procenat zaraženih pao je na 1,93.

Od početka epidemije u Srbiji je od koronavirusa umrlo 193 ljudi, pa je procenat smrtnosti 2.04 odsto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi vanredno stanje moglo uskoro da bude ukinuto, a obratiće se naciji večeras u 21 sat na televiziji Pink.

Večeras će govoriti i epidemiolog Predrag Kon koji je tokom epidemije zbog negativnih komentara na njegov račun želeo da napusti Zdravstveni tim Kriznog štaba Vlade Srbije, ali je ostao na insistiranje predsednika Vučića.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga