1,7 miliona penzionera dobiće veće penzije, evo kada i KOLIKO NOVCA

Podeli:

Prvo novo povećanje penzija može se očekivati od januara naredne godine. Ukupno 1,7 miliona penzionera dobili bi povišicu od oko šest odsto u proseku, a tačan iznos povećanja u Vladi bi mogli da obelodane tokom novembra ili decembra ove godine.

Iako je od poslednjeg povećanja penzija prošlo tek četiri meseca, sudeći prema izjavama zvaničnika već sada je izvesno da će biti novog povećanja. Pre tri dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će penzioneri ove, kao i sledećih godina imati značajno uvećanje penzija. On se zahvalio penzionerima, jer su, kako je rekao podneli najveći teret na obnovi zemlje, ali i napomenuo da više nema problema sa isplatom penzija.

Ekonomisti istovremeno upozoravaju da je o preciznim procentima povećanja još rano govoriti, ali da se rast penzija može izračunati. Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, kaže za “Blic” da nove procente povećanja treba pažljivo planirati u drugoj polovini ove godine, a primeniti ih tek od 2020. Ocenjuje i da je još rano govoriti o iznosima jer ne znamo kakav nas ostatak godine čeka, ali i da povećanje penzija treba da se bazira na osnovu privrednog rasta.

– Objektivno je da povećanje u proseku iznosi oko šest odsto. Ali, s druge strane, nije dobro da svakog meseca po ostvarivanju i obelodanjivanju dobrih rezultata krenemo da licitiramo kada će i za koliko uslediti novi rast – ocenio je Vučković i dodao da se odluka o povećanju donosi jednom godišnje, prilikom pravljenja budžeta. Kako napominje, „dobro je što smo u situaciji da razmišljamo o povećanju, a ne o tome da li plate i penzije treba da budu zamrznute ili, ne daj Bože, smanjene“.

Ukoliko Vlada donese odluku o povećanju penzija, u Nemanjinoj 11 istu bi mogli obelodaniti krajem godina. To je bilo iskustvo i tokom prethodnih godina, kad je predsednik Vučić iznos povećanja u javnost iznosio tokom novembra ili decembra, a povećanje stupalo na snagu od januara.

I ministar finansija Siniša Mali nedavno je najavio mogućnost povećanja plata i penzija. Kako je precizirao, za prva tri meseca ove godine u Srbiji je umesto planiranog fiskalnog deficita od 19 milijardi dinara ostvaren suficit od 15,8 milijardi dinara.

– To je dobra stvar jer otvara mogućnosti za razgovor o povećanju penzija i plata ali i za dodatne investicije u infrastrukturu. Imamo skoro 35 milijardi bolji rezultat nego što smo očekivali, to je skoro 300 miliona evra, i to nam daje za pravo da budemo optimisti za celu 2019. godinu – ocenio je Mali.

S druge strane, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić smatra da plate i penzije u Srbiji ne bi trebalo povećavati u trenutku kada privredni rast slabi, odnosno da bi Vlada Srbije trebalo da odustane od te ideje.

– Ne bi trebalo razmišljati o povećanju plata i penzija. Niko kad počinje kriza ne povećava plate i penzije. Privredna aktivnost u Srbiji na kraju prošle i početkom ove godine značajno je usporila, dok je spoljnotrgovinski deficit porastao – ocenio je Arsić.

Svetska banka je u novom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan konstatovala da je privredni rast Srbije od 4,2 odsto u prošloj godini nadmašio očekivanja ali je istovremeno predvidela da će u 2019. rast iznositi 3,5 procenata.

Ekonomski stručnjaci smatraju da je nekoliko razloga za usporavanje srpske privrede, ali i da BDP Srbije u ovoj godini najviše ruši značajan pad proizvodnje uglja i struje, takse na robu koja se iz centralne Srbije prodaje u južnoj pokrajini kao i kvote za čelik koje nam je uvela Evropska unija.

Poslednje povećanje osam odsto

Vlada je prošle godine, a posle četiri godine, ukinula zakon koji je najstarijima umanjio penzije za deset odsto. U novembru 2018 Vlada je najavila povećanje penzija od oko osam odsto u proseku koje je stupilo na snagu u januaru ove godine, a penzioneri su dobili i jednokratnu pomoć od po 3.000 dinara. Krajem 2017. i 2016. penzionerima je isplaćena jednokratna pomoć po 5.000 dinara.

Visina penzije u dinarima Broj penzionera Broj penzionera u %

10.000 – 15.000 370.705 21,6%

15.000 – 20.000 217.549 12,7%

20.000 – 25.000 259.150 15,1%

35.000 – 40.000 120.357 7%

40.000 – 45.000 83.601 4,9%

60.000 – 70.000 36.241 2,1%

Autor: blic.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga