Zajednički projekat Srednjobanatskih samouprava za podsticanje rađanja

Zajednički projekat Srednjobanatskih samouprava za podsticanje rađanja

Za proteklih pet godina Srednjobanatski okrug izgubio je oko 9.000 stanovnika. Ovaj podatak bio je signal da se svih pet opština u ovom okrugu ujedini i zajednički sprovodi populacionu politiku u cilju poboljšanja demografske situacije.

U cilju zaustavljanja pada nataliteta i podsticanja rađanja grad Zrenjanin i opštine Nova Crnja, Sečanj, Novi Bečej i Žitište, izradili su zajednički projekat sa kojim će aplicirati na Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike.

“Lokalne samouprave već svakako sprovode određene mere u okviru svojih budžeta kao što su smanjenje ekonomske cene, roditeljstva psihološke cene roditeljstva, zatim podsticanje vantelesne oplodnje zatim edukacije iz oblasti populacione politike, aktiviranje lokalne samouprave, tako da su svih 8 mera koja su predviđena strategijom za podsticanje rađanja zastupljene u ovom javnom pozivu”, rekla je Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga.

Zajednički projekat obuhvata i dosadašnje aktivnosti Srednjobanatskih lokalnih samouprava u okviru sprovođenja mera populacione politike, a novina koja se ovim projektom želi obezbediti jeste poboljšanje i proširenje usluge u vrtićima.

“Mi imamo dežurni vrtić koji bi radio i vikendom do 23 sata jer javlja se potreba i za tom uslugom, mnogo naših mladih sugrađana koji imaju malu decu rade po firmama koje rade u više smena i rade vikendom, hoćemo da im olakšamo i na taj način podizanje porodice, jako je bitno što hoćemo i po selima da imamo jaslene ustanove i to je najveća novina u celouj ovoj priči”, rekao je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Stav lokalnih samouprava sa teritorije Srednjobanatskog okruga jeste, da ukoliko zajednički nastupaju imaju veće šanse za dobijanje sredstava, a u ove svrhe iz budžeta Republike Srbije izvdojeno je 500 miliona dinara.

Izvor:rtv.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.