Milanovo hodočašče po Italiji

Potpuno neplanirano, kako već  to ide uz njegov temperament, naš kolega Milan Đ. Stupar krenuo je na  putovanje po Italiji, koja ga je privukla zbog bogate istorije i kulture. Trst i Padova, kao gradovi hrišćanstva, bili su mu naročito primamljivi i zbog njih za njega ovo putovanje predstavlja jednu vrstu hodočašća. Crkva posvećena Svetom Spiridonu Čudotvorcu, crkve San Žulijana i Svetog Marka na njega su ostavile poseban utisak. Neizostavna je, naravno, crkva Santa Maria Della Salute, posebna zbog svoje lepote koja se dugo, dugo pamti.

Kad odete u Italiju, ne možete zaobići Veronu, grad romantike, grad Romea i Julije u kome ćete još više uživati ako ste zaljubljeni, ni po mnogo čemu poznatu Veneciju. Tako je Milan, vrativši se zadovoljan i veseo, sa nama podelio svoje doživljaje sa putovanja i mi smo morali da ih zabeležimo.

Čini se da mu se najviše dopao način života i mentalitet Italijana. “Italijani su ljudi koji žive bez žurbe i stresa. Kod njih je sve bez tenzije. Dan im počne uz jutarnju kafu i kroasan, a onda se lagano šetaju i posete pijace pune domaće hrane, koje su kod njih deo tradicije.”

Pitali smo ga šta se to viđa po ulicama gradova koje je obišao, a on nam je preneo jednu živopisnu sliku. “Vespe i bicikli voze se na sve strane, a primorska klima daje jedan poseban šmek, pa prosto imaš utisak da svako oblikuje svoj deo dana i život kako on hoće. Ulice su im fenomenalne! U njih su utkani vekovi kulture i tradicije. One su čiste i sređene, pojedine su gotovo iste kao pre više stotina godina, očuvane su u stilu u kom su izgrađene. Mirisi koji se šire iz kafeterija, pekara i butika daju jednu posebnu notu topline i neke porodične atmosfere. Tamo ti sve privlači pažnju, od prolaznika koji su svi stilizovani, i zaista drukčije odeveni, preko ulica, i trgova koji su besprekorno čisti, do uličnih animatora, kako onih predviđenih za decu, i gondolijera koji su za one malo starije i zaljubljene, “ uzbuđeno priča Stupar.

U svemu tome postoji i jedna mana. Cene su pristupačne Italijanima, ali za naš standard su visoke. Ako želite npr. sendvič  uz neko piće u prosečnom restoranu trebalo bi da izdvojite oko deset evra, dok bi na nekom od trgova suma bila i veća. Ipak, ako volite da trošite novac na garderobu, možete odahnuti, jer su cene u skladu sa robnim markama, pa će svaki kupac naći svoju robu.

Ako ste patriota, onda je Venecija pravo mesto za vas. Priča o izgradnji Venecije liči na bajku. Drveće posečeno po Velebitu dopremljeno je u Veneciju i postavljeno u more kao temelj za izgradnju trgova, crkava i mnogih drugih zdanja. ,,Raška ulica u sred Venecije, čuvena Ana Dandolo i Stefan Prvovenčani dovoljan su razlog da Veneciju doživimo kao deo naše teritorije pozajmljene italijanskom moru i njegovim stanovnicima, a koračajući po njenim pločnicima osećamo se kao svoj na svome”,prenosi nam utiske Milan.

Najjači utisak čoveku koji je ljubitelj prirode ostavilo je, naravno  more u odmaralištu Lido di Jesolo, velika peščana plaža, šum morskih talasa i galebovi.

Završavajući svoj putopis, Milan nam kaže: “Tamo ne možeš da dangubiš, pa makar sedeo ceo dan. Ono što te okružuje i što vidiš, oplemenjuje dušu, odmara oči, puni srce I sve nekako odiše vedrinom I ljubavlju. “

Milan kaže da bi ovo putovanje svakako ponovio, a i nas je ubedio da otputujemo u Italiju, makar zbog toga da doživimo renesansu i barok u pravom smislu. Anegdote sa putovanja nije želeo da nam priča, a pošto ga poznajemo, verujemo da ih ima bezbroj. A na kraju našeg razgovora ostavio je poruku: ,,Želeo bih da se zahvalim agenciji Travelland, hotelu Anny, Lido Di Jesolo, divnoj ekipi sa kojom sam putovao, Narodnoj biblioteci Đura Jakšić iz Srpske Crnje, kao i Anici Garić, pa do sledeceg putovanja, adio!”

Autor:Ana Marinkov

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.