Blog: Slobodno (me) oslobodi

Podeli:

Ilustracija: Gorana Belić

Reč koja za svakog ima drugačije značenje i koju svi svojataju kao kakvu prostitutku, naširoko se hvaleći njom kao asesoarom na društvenim mrežama jeste “sloboda”. Gotovo da nećete pronaći fotografiju bez tog hashtaga ili citat verovatno upućen nekome koga nije ni briga za postojanje osobe koja se hvali slobodom.

Razmišljam o tome kako se i u mojoj glavi osećanje i poimanje slobode menjalo, kratak flashback u osamdesete (dama ne govori svoje tačne godine). Za mene je tada sloboda predstavljala mogućnost da se igram napolju do 10 sati uveče ili dok me roditelji motkom ne primoraju da se vratim (dobro, tada već nije bio isti osećaj). Letnji raspust, to je bio pravi freedom! Kasnije u tinejdžerskim godinama, slobodnom sam se osećala kada otputujem sa drugaricama na more ili planinu, finansijska nezavisnost svakako da je donela benefite gospođici slobodici, a tek kad deca odu sa tatom negde na par dana, osećala bih se kao da je ceo svet moj! Potcenjivala sam slobodu, razmišljate, a i ja se slažem. Prihvatala sam je samo u obliku forme, ali ne i suštine.

 

Rastuže me singl žene koje se smatraju slobodnim samo zato što su se razvele ili oženjeni muškarac koji „kao momak živi“(oprostite onome ko je smislio ovu budalastu izreku), koga je žena pustila na vikend ili klinci koji misle da su dostigli vrhunac slobode iznoseći svoje mišljenje na društvenim mrežama dok su im m**a ušuškana u gaćama. Uvek su me fascinirali transparenti koji se skoro svake godine šetaju Srbijom „SLOBODA NARODU“. Nisam imala prilike, a volela bih da pitam jednom držača istog: “Od čega, od koga se ti oslobađaš, ko to treba da uradi umesto tebe?“.Zašto su uvek drugi krivi za našu (ne)slobodu?

 

Ilustracija: Gorana Belić

Neretko se može čuti da sloboda ima i svoju cenu, da se može novcem kupiti. Ma da li su to ljudi postali roba u tržnom centru, pa kad je popust, svi nagrnu u potragu za najjeftinijim komadom a posle se brzo izližu, jer su i takvog kvaliteta, a zna se gde škart završava…

Sazrevanje (a taj process još uvek traje) mi je donelo spoznaju da je sloboda stanje duše, a ne fizičkog okruženja. Slobodni ste samo onda kada plešete u paru sa svojim najbitnijim, crvenim organom. Kada ste sinhronizovani sa svojim mislima i delima. Kada se nasmejete i pogledate u oči svim (srpskim) nevoljama, jer znate da je odgovor u vama. Da ste sami rodili i odgojili slobodu u sebi, obukli u svečano odelo i smestili sa leve strane grudi, a to se ne prodaje, niti rentira. Sloboda se slobodno živi!

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga